Bułgaria

BułgariaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Bardzo popularnymi składnikami kuchni bułgarskiej są świeże owoce i warzywa. Ponadto dominuje tutaj mięso z rożna, dlatego wegetarianom trudno znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. W nowszych restauracjach jest co prawda większy wybór, ale menu niestety przeważnie jest mało urozmaicone. Sklepy spożywcze w dużych miastach są często bardzo dobrze zaopatrzone m.in. w świeży chleb, sery, kiełbasy, wędzoną szynkę czy produkty mleczne. Sklepy wejskie posiadają raczej ubogą ofertę. Owoce, warzywa i jaja najlepiej kupować na targowiskach, drobni rolnicy często wystawiają tam także sezonowe produkty oraz zioła, orzechy, ziarna słonecznika, suszone owoce i rośliny strączkowe. W wielu miastach spotkać można państwowe hale targowe, ale niestety wybór produktów jest tam niewielki.

Kifla Bulgaria 800x533Bułgarzy jedzą lekkie śniadania, w ciągu dnia spożywają przekąski, a najobfitszym posiłkiem jest kolacja. W porze śniadaniowej działają lokale typu fast food oraz nieliczne restauracje. Przekąski można kupić w kioskach oraz na straganach ulokowanych w miejscach, gdzie jest największy ruch, a także na dworcach kolejowych i autobusowych. Najpopularniejszą bułgarską przekąską jest banica – często nazywana zdrobniale baniczką, a w niektórych regionach biurek. Jest to rodzaj ciasta francuskiego z nadzieniem z sera lub mięsa. Mleczna Banica jest słodsza, gdyż do ciasta dodaje się jajka, a całość posypuje cukrem pudrem. Rodopska Banica, którą dostać możemy tylko w rejonie Rodop, przypomina suflet z serem. Kifla to mała bułka z lekko słodzonego ciasta nadziewana marmoladą, ale częściej spotyka się odmiany z serem lub kiełbasą. Nieco większą odmianą tej bułki jest sirenka. Od ulicznych sprzedawców kupić można poniczki smażone w głębokim oleju, przypominające pączki i pałaczinki, czyli naleśniki zwykle podawane z serem. Ponadto na straganach spróbować możemy kebapczetę – roladki z mięsa mielonego, mieszanki jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny podawane z kawałkiem chleba, kiufte – klopsiki i nadenicę – ostrą kiełbaskę. W okresie jesiennym prawdziwym rarytasem jest kukurydza w kolbach (cerewica), a przez cały rok fystyci - prażone orzechy i semki – ziarna słonecznika podawane w papierowych rożkach. Bardzo popularne są także hot dogi, hamburgery, pizza i kanapki. Znane smakołyki to: słodka bakława nadziewana orzechami, wysokokaloryczne kadafi, rachatłukum i chałwa. Ale warto także spróbować ciast środkowoeuropejskich np. z kremem maślanym, nadzieniem owocowym lub czekoladowym. Gałasz to popularny tort czekoladowy. Filipopolis 1

Poza Sofią rzadko znaleźć można restauracje serwujące dania inne niż bułgarskie. Restauracje zwykle czynne są w godzinach 11.00–23.00, a wiele z nich zamyka się po południu na kilka godzin. Tradycyjne potrawy takie jak dania z rożna czy sałatki serwują tawerny zwane mechana (ze stolikami na zewnątrz i muzyką wieczorami), a także chan lub chancze. W tak zwanych skara- birach można dostać tylko piwo i kebaby. W miastach działają często tanie restauracje samoobsługowe. Ceny w lokalach gastronomicznych w Bułgarii, poza luksusowymi hotelami nie są bardzo wygórowane. Trzydaniowy posiłek dla dwóch osób z butelką wina rzadko przekracza cenę 30 lw. Wyjątek stanowią Sofia, Płowdiw i nadmorskie uzdrowiska, gdzie za to samo można zapłacić ok. 40 – 50 lw.

Popularną zupą w Bułagrii jest bob – ostra zupa fasolowa, szkembe czorba – flaki i tarator- chłodnik z jogurtu i ogórków. Na początku posiłku jako przystawkę bardzo często je się sałatki. Przykładem jest meszana sałata – składająca się z ogórków, papryki, pomidorów (sałatkę szopską dodatkowo posypuje się białym serem, a do sełskiej dodaje plasterki jajka na twardo). Mleczna sałata z orzechami i sneżanka z marynowanymi ogórkami robione są na bazie jogurtu. Inne popularne przekąski to pyrżeni czuszki - pieczona papryka, łukanka – ostra kiełbasa przypominająca salami i sudżuk.

Tradycyjne bułgarskie dania podawane są w kamionkowych naczyniach. Oferują je przeważnie wyżej wspomniane mechany i restauracje w ludowym stylu nastawione głównie na turystów. Najbardziej znany jest giuwecz, przyrządzany z duszonej papryki, bakłażanów i fasoli, z dodatkiem mięsa lub wywaru z mięsa. Ponadto warto spróbować ostrej kawarmy z duszonego mięsa z warzywami, przypominającej w smaku gulasz węgierski. Czasami można zamówić również sarmi – rodzaj gołąbków lub turecki imam bajaldi – bakłażany faszerowane warzywami, mięsem i ziołami, Bardzo popularnym daniem szczególnie na wybrzeżu oraz w okolicach jezior są różnego rodzaju ryby. Przykładem są cacę lub popcze - smażone, małe białe rybki w cieście naleśnikowym oraz skumrije – makrele z rożna. Skumrija na keramidi – makrela na płytce podawana jest w gęstym sosie pomidorowym i pieczona w naczyniu z kamionki. Oprócz tego w niektórych częściach kraju np. w okolicach gór Rodop i Pirin zdarzają się pstrągi górskie, kalmary i rekiny.

Alkohole

Alkohol Bulgaria 477x720Bułgarski przemysł winiarski zdobył popularność dzięki mocnym czerwonym winom dobrej jakości. Wypróbowane i sprawdzone szczepy winogron np. Cabernet Sauvignon i Merlot uprawia się w różnych regionach kraju (Pomorie, Chaskowo, Asenowgrad, Suhindol). W supermarketach i tawernach różne mieszanki kosztują ok. 10 lw za butelkę. Wśród czerwonych win bardzo popularnym jest Cabernet – cięższe, Mełnik i Gymza – łagodniejsze, mocne ciemne – Mawrud oraz z nutą truskawkową – Haskowski Merlot. Z mieszanki słodkiego Pamidu z Mawrudem powstaje wino Trakija, natomiast Pamidu z MełnikiemPirin. Również popularne w Bułgarii wino Madara produkuje się z koncentratu winogron Gymza i Dimiat. Asenowski Mawrud i czerwony Muscatel Sławianska to wina deserowe. Jeżeli chodzi o białe wina to przykładem jest słodkie wino Dimiat lub jeżeli ktoś woli bardziej wytrawne - Karlowski i Riłski Misket oraz Tamianka, które są bardzo łatwo dostępne. Trochę ciężej znaleźć w sklepach wino Ewsksinograd w złotym kolorze. Białym wytrawnym winem jest Traminer Han Krum, a najpopularniejszym winem typu rose jest Presław.

Bardzo mocne bułgarskie alkohole kosztują ponad 12 lw za butelkę. Często pije się je wymieszane z wodą lub popija się nią trunek (np. rakije lub brandy). Sliwową rakiję produkuje się ze śliwek, Kaisiewą rakiję z moreli, a grozdową z winogron (za najlepszą uznaje się Pomorską rakiję). Popularne są tutaj także wódki - najtańsze krajowe marki Carawec lub skandynawskie i rosyjskie. Importowana whisky jest tańsza niż na Zachodzie, ale trzeba uważać, gdyż często są to zwyczajne podróbki. Alkohole najlepiej kupować w dużych sklepach i unikać kiosków oraz ulicznych handlarzy.

Najpopularniejszymi bułgarskimi piwami są: Zagorka ze Starej Zagory, Astika z Haskowa i Kamenica z Płowdiwu – wszystkie są jasne. Bardzo dobre są również Pirin ważony w Błagojewgradzie dostępny na południowym zachodzie kraju oraz Plewensko Piwo z Plewenu popularne na północy Bułgarii. Pół litra Astiki lub Zagorki w barze lub restauracji rzadko kosztuje więcej niż 3 lw, piwa w butelkach 0,33 l ok. 4-5 lw. Piwa importowane z Niemiec, Danii czy Czech można kupić za cenę dwukrotnie wyższą.

 


 Wyjechać jest fajnie, ale jeszcze lepiej jest wrócić całym i zdrowym z Waszych wojaży. Podpowiemy Wam jak pomóc szczęściu i uchronić się przed nieszczęściem w rozdziale „Zdrowie i bezpieczeństwo".

 Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożesz nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie podoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przeze mnie artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Twoich znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl. Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na Fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2017-10-17 10:08:10
Breakludek
Redaktor Breakplan
strona www:
adres:
http://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Robię, co w mojej mocy, byś mógł korzystać w pełni i przede wszystkim ZA DARMO z przewodników, które dla Ciebie tworzę. Staram się, by były one jak najwyższej jakości, a informacje w nich zawarte - świeższe niż świeże bułeczki ;). Koniec z nudnymi, suchymi informacjami! Oto jestem ja, Twój rycerz i pojawiłem się tu, by uwolnić Cię od przewodnikowej nudy ;). Porzuć swój strach i obawy, że nie znajdziesz ciekawych i przydatnych informacji o kraju, który Cię interesuje!

A tak w ogóle to cześć, miło Cię widzieć! Ach, nie przedstawiłem się. Pewnie zastanawiasz się, kim jest ten przystojny, wspaniale zbudowany i przesympatyczny z okularów, beztroski mężczyzna? Tak, to ja, we własnej osobie! Jestem Breakludek i pozwoliłem sobie objąć jedno z najwyższych stanowisk na tym portalu - Redaktora Naczelnego. Wszystko to czym się zajmuję ja, skromny, pozbawiony kompleksów miłośnik życia, zawarłem w pierwszych kilku linijkach tego opisu :)