Singapur

SingapurJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia Singapuru jest bardzo barwna i wyrazista, tak samo jak ilość odłamów i tradycji, istniejących w Singapurze. Dlatego też nie powinniśmy być zdziwieni, że potrawy to głównie mieszanka smaków z Azji Południowo-Wschodniej, a szczególnie: Malezji, Chin, Tajlandii oraz Indii. Tematem, który koniecznie trzeba poruszyć mówiąc o kuchni Singapuru, są wspomniane wcześniej Hawker Centers – duże, zadaszone hale z mnóstwem stoisk, serwujących różne potrawy – króluje kuchnia chińska, koreańska, japońska, tajska, a także czasem znajdziemy coś europejskiego, jak np. rybę z frytkami. W Hawker Centers można zjeść naprawdę dobrze i tanio (za pełny posiłek zapłacimy zazwyczaj około 5 SGD). Wiedzą to także Singapurczycy, którzy codziennie stoją w wielkich kolejkach przy poszczególnych stoiskach w przerwie na lunch – jeżeli chcemy poczuć prawdziwy klimat Singapuru, należy odwiedzić jedno z nich. Szczególnie polecamy Maxwell Road Hawker Center, gdzie można zjeść doskonałe dim sumy. Ciekawostka: Wybierając się do Hawker Center należy być uważnym, ponieważ często jest problem z wolnymi stolikami – jeżeli tylko taki wypatrzymy, należy zarezerwować go, kładąc paczkę chusteczek.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują w Singapurze?

 

Ku naszemu zdziwieniu, czasem nawet tanie stoiska z jedzeniem zostają docenione – w jednym z Hawker Centers w dzielnicy Chinatown lokal Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle otrzymał... gwiazdkę Michelin – najbardziej prestiżowe wyróżnienie, jakiego może doczekać się restauracja. Nagrody w takiej postaci najczęściej wędrują do luksusowych lokali, na które mało kto może sobie pozwolić, ponieważ kolacja dla dwóch osób zazwyczaj kosztuje równowartość średniego polskiego wynagrodzenia. W Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle za danie obiadowe zapłacimy niespełna... 10 zł, więc jest to najtańsze miejsce z gwiazdką Michelin na całym świecie. Najbardziej znanym daniem jest (jak sama nazwa wskazuje), kurczak podawany w sosie sojowym z makaronem lub ryżem. Jedyną przeszkodą są ogromne kolejki, przy czym słowo ogromne równa się kilkugodzinnemu czekaniu – aby doczekać się swojego wymarzonego dania, trzeba postać w kolejce około 3 godzin i niestety ta sytuacja codziennie jest niezmienna. Jedynym sposobem jest przyjście na bardzo wczesny obiad… około 10 rano – wtedy kolejka powinna być na około 30 minut.

Najbardziej popularnym daniem w Singapurze jest zdecydowanie chicken rice, czyli po prostu kurczak z ryżem na różne sposoby – mianowano go daniem narodowym Singapuru. Z kuchni regionalnej, najbardziej rozpoznawalną potrawą jest krab w sosie chilli czyli chilli crab. Koniecznie trzeba spróbować, znanych w całej Azji, grillowanych szaszłyków, zwanych satay. Szaszłyczki mogą być z wieprzowiny, kurczaka, a czasem nawet z wołowiny – podawane w sosie orzechowym. Kolejną popularną w Singapurze potrawą jest laksa, czyli kremowa zupa z mleczkiem kokosowym i curry, która jest dosyć pikantna przez sporą zawartość czerwonego chilli. Zupa jest wypełniona makaronem, tofu, a także owocami morza i rybą. Będąc w Singapurze wypada także spróbować popiah, czyli przekąski w formie burrito, z cienkiego ciasta ryżowego. Rolka wypełniona jest warzywami, chilli, jajkiem, czosnkiem, a często też nadzieniem mięsnym.

Oprócz tego warto skosztować:

Char kway teow – danie kuchni malezyjskiej, składające się z płaskiego makaronu ryżowego, sosu sojowego oraz owoców morza

Bak kut eh – wieprzowe żeberka gotowane przez wiele godzin w rosole z przyprawami, podawane są w zupie

iMurtabak – coś dla fanów kuchni indyjskiej – naleśnik, wypełniony kurczakiem, serem oraz sosem curry

Ciekawostka: W Singapurze można zjeść smacznie i tradycyjnie nawet w centrach handlowych – należy tylko dobrze poszukać.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Alkohol w Singapurze jest bardzo drogi, więc możemy czuć się trochę zdziwieni, jeśli porównamy jego ceny do cen w Polsce. Przykładowo, za piwo w sklepie zapłacimy tam około 4 SGD, w restauracji zazwyczaj około 7 SGD, jednak ceny w bardziej ekskluzywnych dzielnicach mogą dojść nawet do 15 SGD! Za drinka w restauracji zapłacimy około 12-20 SGD. Co więcej, z dostępnością alkoholu również nie jest tak kolorowo – w Singapurze obowiązuje zakaz jego sprzedaży od godziny 22.30 do 7.00 rano. Lokalne piwo to Tiger, a narodowy drink to Singapore Sling – różowy miks m.in. soku ananasowego, ginu, Cointreau, angostury i grenadyny.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Singapurze.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-08 09:44:19
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy