Budapeszt

BudapesztJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia węgierska jest ciężka, a porcje zazwyczaj są spore. Już od rana Węgrzy jedzą dość tłusto. Tradycyjne węgierskie śniadanie składa się z jaj, serów, salami, chleba posmarowanego smalcem z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki lub dżemu. Na obiad tradycyjny gulasz, a na kolacje jedna ze słodkowodnych ryb (okoń, płotka, sandacz, sum, karp, węgorz). Najczęściej używanymi składnikami w kuchni węgierskiej są: papryka (w proszku), kwaśna śmietana, cebula, wieprzowina, drób, ryby słodkowodne (karp, okoń, sum), kiełbasa, salami, ziemniaki.

 

Tradycyjne węgierskie potrawy to:

PRZYSTAWKI

  • Greaves, Toportyu lub teperto

Chrupiące kawałki pozostałe po topnieniu boczku. Skwarki zazwyczaj spożywane są z chlebem i czerwoną cebulą; danie jest ulubioną przekąską Węgrów do piwa.

  • Hortobagy

 Popularna węgierska przystawka. Naleśniki są wypełnione mielonym mięsem wołowym lub gulaszem. Podawane z kwaśną śmietaną.

 

PIERWSZE DANIE

  • Jókai

Zupa fasolowa. Swoją nazwę zawdzięcza węgierskiemu pisarzowi Mór Jókai, który był wielkim fanem tego dania. Główne składniki zupy to fasola, golonka, kiełbasa, makaron. Podawana jest z kwaśną śmietaną i przyozdobiona posiekaną natką pietruszki.

  • Ujhazigulasz wegierski budapeszt 1088x720

Popularne danie węgierskie zostało nazwane na cześć aktorki Ede Újházi. Jest to zupa z kawałkami dojrzałych kurzych podrobów, makaronem i warzywami. Danie często podawane na weselach, a także w czasie przeziębienia.

  • Gulaszowa w kociołku

Gulasz to narodowa potrawa Węgier. Składa się z mięsa wołowego i warzyw. Danie zazwyczaj gości na niedzielnym stole.

 

DANIE GŁÓWNE

  • Halaszle

To danie główne, które zajmuje ważne miejsce w menu każdego Węgra. Halászlé jest mieszanką ryb, ziemniaków oraz zielonej i czerwonej papryki.

  • Langos

Placek ziemniaczany z drożdżami smażony w głębokim oleju, a następnie podawany z sosem czosnkowym i kwaśną śmietaną; zazwyczaj posypuje się go również serem.

  • Ratatuj – leczo

Danie sezonowe. Leczo jest zazwyczaj przygotowane z trzech głównych składników: cebuli, papryki, pomidorów. Istnieje kilka sposobów przygotowywania potrawy. Można dodać według uznania jajka, ryż, jęczmień czy ziemniaki.

  • Kurczak Paprikash

Jedyne w swoim rodzaju tradycyjne danie węgierskie. Jego głównymi składniki są: mięso z kurczaka, cebula, pomidor, papryka, śmietana i przyprawy (papryka, sól, pieprz, czosnek). Zazwyczaj kurczak paprikash jest podawany z kluskami lub kopytkami.

  • Papryki krumpli

Gulasz na bazie ziemniaków z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Często przygotowany jest w bogrács, czyli kociołku. Spożywany na obiad lub kolację.

  • Gołąbki

Danie sporządzone z marynowanych liści kapusty, zwykle faszerowanymi mięsem wędzonym, kiełbasą, boczkiem. Jest to tradycyjne danie świąteczne, ale także często podawane na święta świniobicia.

  • Turós csusza

Słony makaron, uprzednio ugotowany i upieczony łączy się z aromatycznym twarogiem i kwaśną śmietaną oraz chrupiącym smażonym boczkiem.

 

DESER

  • Beigli

Ciasto z makiem i orzechami. Tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Współcześnie dodaje się do niego bakalie, suszone owoce (śliwki, pomarańcze, wiśnie) oraz kasztany.

  • Dobos

Ciasto wymyślone przez Józsefa Hungaricum C. Dobos, słynnego mistrza cukiernictwa z Budapesztu. Jest to ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowym.

  • Puree z kasztanów

Masa z kasztanów przyozdobiona bitą śmietaną. Jeden z ulubionych deserów węgierskich miłośników gastronomii.

  • Kurtoskalacs

Ciasto bardzo popularne na Węgrzech. Przygotowuje się je przez owinięcie ciasta wokół drewnianego wałka, następnie pieczone na złocisty kolor na opale drzewnym. Podawane otaczane w cukrze, orzechach włoskich, cynamonie lub kakao. Łatwe do nabycia w licznych ulicznych budkach, specjalizujących się w sprzedaży tego specjału.

  • Strudel

Strudel nadziewa się makiem, orzechami i bakaliami.

  • Somló

Jeden z najbardziej znanych deserów węgierskich. Ciasto biszkoptowe polane sosem czekoladowym i ozdobione bitą śmietaną.

  • Pottyos

Przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez tych starszych łasuchów. Twarożkowy batonik oblany czekoladą jest bardzo znanym przysmakiem na Węgrzech. W sieci McDonald's można nawet nabyć McFlurry z dodatkiem tego specjału.

 

TYPOWE WĘGIERSKIE NAPOJE

  • Woda mineralna Asvanyviz

Dzięki naturalnym minerałom woda ma niepowtarzalny smak oraz właściwości lecznicze.

  • Kawa

Węgry mają najstarszy zwyczaj picia kawy w Europie, dlatego też uwielbiają spędzać wolny czas w kawiarniach.

 

Na Węgrzech w każdym zakątku miasta, a w szczególności w centrum, jest dużo restauracji i barów. W ostatnich latach na Węgry przybyło wielu kucharzy z zagranicy i tym samym można tu skosztować nie tylko dań kuchni węgierskiej, ale również potraw z Włoch, Francji, Turcji czy Serbii.

Wybierając się do restauracji większość zastanawia się, którą wybrać i czy będą w niej dania, które trafią w gust. Na Węgrzech nie ma z tym problemu. W nazwie każdej restauracji widnieje słowo klucz, dzięki któremu można dowiedzieć się, jakich potraw się w niej spodziewać. Etterem oznacza bar, w którym serwowane są dania różnorodnych kuchni. W csarda podawane są potrawy regionalne. Balaszcsarda to miejsce z rybnymi rarytasami. W vendeglo zjesz tradycyjne dania kuchni lokalnej, a kis-bvendeglo to typowa knajpa.

W dobrym tonie jest pozostawienie w restauracji 10-15% napiwku lub zaokrąglenie rachunku do równej kwoty. Kiedy będziecie chcieli już zapłacić, nie zostawiajcie pieniędzy na stole. Poinformujcie o tym kelnera. Jeśli nie macie równej kwoty pieniędzy do zapłacenia, powiedzcie kelnerowi, ile chcecie zapłacić wraz z napiwkiem. Jeżeli przy płaceniu powiecie „dziękuję” oznacza to, że nie oczekujecie reszty. Wybierając się do restauracji weźcie ze sobą gotówkę. Nie we wszystkich barach istnieje możliwość płacenia kartą. Będąc w Budapeszcie dla własnego komfortu lepiej zarezerwujcie stolik ok. 2 dni przed pójściem na obiad do ekskluzywnej restauracji, w porze lunchu możecie mieć problem ze znalezieniem stolika tylko dla siebie.

Węgrzy uwielbiają jeść na świeżym powietrzu, dlatego każda restauracja zapewnia klientom ogródek. Niestety spożycie tam posiłku wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Udając się do węgierskiego baru na pewno nie wyjdziecie z niego głodni. Dania są duże, ale w przystępnych cenach. Przykładowo, za zupę i naleśniki zapłacimy ok. 600 Ft. Obiad składający się z zupy lub sałatki, dania głównego i deseru to koszt ok. 1 000 Ft. Natomiast obiad w wyrafinowanej restauracji kosztuje ok. 1 800 Ft.

Doskonałym miejscem na przekąskę oprócz barów są winiarnie. Do wina podawany jest chleb ze smalcem, papryką i cebulą lub grzanki z serem, kminkiem i papryką.

Na Węgrzech popularne są cukiernie i kawiarnie, w których Węgrzy uwielbiają spędzać czas przy filiżance kawy. W stolicy powszechne są eleganckie domy w stylu wiedeńskim serwujące kawę i ciastka.

Większość restauracji otwiera się ok. 12:00 a zamyka o 23:00. W nocy czynne są fast-foody.

 

Restauracje w Budapeszcie:

Restauracje poniżej zostały pogrupowane w trzech kategoriach cenowych:

Drogo (ponad 9 000 Ft)

Średnio (3 000 Ft do 9 000 Ft)

Tanio (poniżej 3 000 Ft)

 

  • Robinson

Ceny: drogo

Kuchnia: Nowoczesna Węgierska, międzynarodowa

Restauracja położona na wyspie na jeziorze Varosligeti. Z okna rozpościera się piękny widok. W menu znajdziemy m.in. łososia ravioli czy argentyńskiego steka. Zalecana jest wcześniejsza rezerwacja.

Adres: Jezioro Városligeti, Budapeszt, Węgry

  • Gundel

Ceny: drogo

Kuchnia: węgierska

Do przybycia tu zachęca wnętrze w stylu art Nouveau. Szef kuchni serwuje tradycyjne dania od naleśników do gęsiej wątróbki. Karta win jest obszerna, dominują węgierskie trunki.

Adres: XIV Allatkerti utca 2, Budapeszt, Węgry

  •  Kawiarnia Nowy Jork

Ceny: drogo

Kuchnia: międzynarodowa

Mimo nazwy, wnętrza urządzone są we włoskim stylu. Specjalnością restauracji są desery. Ponadto warto skosztować tutejszej specjalności, czyli gulaszu z makaronem.

Adres: Erzsébet utca 9-11, Budapeszt, Węgry

  • Gerloczy Kawiarnia

Ceny: średnio

Kuchnia: węgierska

Najlepsza kawiarnia w Budapeszcie. W menu znaleźć można mnóstwo przepysznych deserów. W cieplejsze dni najlepiej rozsiąść się w kawiarnianym ogródku.

Adres: Gerloczy utca 1, Budapeszt, Węgry

  • Salaam Bombay

Ceny: średnio

Kuchnia: Indyjska

W tej knajpie zjesz zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie. Jasne wnętrze urządzone jest w nowoczesnym stylu.

Adres: Merleg utca 6, Budapeszt, Węgry

  • Hummus Bar

Ceny: tanio

Kuchnia: Środkowowschodnia

Restauracja oferuje kombinacje potraw z kuskusu, wachlarz sałatek, zup, deserów. Polecana jest również dla wegetarian. Serwowane porcje są duże i w przystępnych cenach.

Adres: Október 6 utca, Budapeszt, Węgry

  • Napos Oldal

Ceny: tanio

Kuchnia: Wegetariańska, wegańska

Dania przyrządzone ze świeżych, ekologicznych składników. Serwowane są tu różnorodne dania, od zup po sałatki.

Adres: Jókai utca 7, Budapeszt, Węgry 

  • Frici Papa Kifozdeje

Ceny: tanio

Kuchnia: węgierska

Niedroga jadłodajnia, która serwuje tradycyjne potrawy kuchni węgierskiej. Zwłaszcza godny polecenia jest kurczak paprikash i gulasz węgierski.

Adres: VII Kiraly u.55, Budapeszt, Węgry

  • Vadasz Csarda

Ceny: średnio

Kuchnia: węgierska

Jedna z bardziej znanych restauracji w Wyszehradzie. Serwuje dania kuchni węgierskiej, jak również trunki z tych rejonów. Z tutejszego tarasu można podziwiać widok na Zakole Dunaju.

Adres: Nagyvillam Etterem, Wyszehrad, Węgry

Alkohole

Węgry położone są w północno-wschodniej strefie produkcji wina w Europie. Kraj posiada unikalny wybór tych trunków. Można tu znaleźć białe wina: chardonnay, riesling. Półwytrawne białe: zoldszilvani, harslevelu, szurkebarat. Półsłodkie: tramini, muskotaly. Wytrawne czerwone: kekfrankos, burgundi, oporto, pinot noir, cabernet. Półwytrawne czerwone: merlot, słynne wina aszú.

Na Węgrzech występuje wiele winnic produkujących szeroką gamę charakterystycznych trunków. Począwszy od wytrawnego, nasyconego czerwonego wina z rodzimych winogron Kékfrancos, a kończąc na słodkim białym Tokaju. Będąc tutaj koniecznie trzeba spróbować przynajmniej niektórych odmian.

Najbardziej popularnym winem na Węgrzech jest tokaj. To deserowe, dość mocne wino. Niezwykły smak zawdzięcza wulkanicznej glebie, na której rosną winorośle, a także szlachetniej pleśni jaka pokrywa winogrona.

Tradycyjna wódka węgierska to owocowa palinka produkowana w północnej części kraju. Trunek przygotowuje się destylując sfermentowane owoce. Powszechnie wykonywana z owoców takich jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele, wiśnie, truskawki.

Najsmaczniejsze węgierskie piwo można wypić w Budapeszcie. Miasto słynie z takich gatunków, jak: kobanyai  i arany aszok. Równie cenione browary znajdują się w Sopron i okolicy Miszkolca.

 


Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.