Jaipur

JaipurJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia Jaipuru, jak również ogólnie kuchnia radżastańska, charakteryzuje się wybieraniem składników, które mogą przetrwać złe warunki pogodowe. Ze względu na słaby dostęp do wody, wiele potraw gotowanych jest z użyciem mleka. Charakterystycznym dla kuchni północnych Indii jest spożywanie potraw mięsnych. Do niektórych z dań typowych dla całego stanu Radżastan, zaliczyć można daal baati (potrawa złożona z różnych rodzajów roślin strączkowych oraz specyficznego chleba) czy gatte ki sabzi (rodzaj curry).

W Jaipurze znajdziemy także dania z całego kraju, przede wszystkim różne rodzaje curry, ostre potrawy z dodatkiem ryżu, typowe indyjskie przekąski, różne rodzaje chleba dodawane do potraw, słodko-ostre sosy oraz słodycze (będąc w okolicy warto spróbować ghevar, mącznego, barzo słodkiego deseru, który jest charakterystycznym dla lokalnej kuchni). Podobnie jak w innych częściach kraju dużą popularnością cieszy się słodka herbata z mlekiem oraz lassi z dodatkiem sezonowych owoców. Warto skusić się na próbowanie dań ulicznych, przy zachowaniu podstawowych zasad higieny oraz obserwowaniu tego, co wybiera lokalna ludność.

 


 Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać, to co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

 

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-18 08:37:13
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy