Sycylia

SycyliaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia sycylijska to przede wszystkim warzywa i owoce. W końcu na słonecznej prawie przez cały rok wyspie, mają czas dojrzeć, aby dodać soczystego smaku do włoskich potraw. W swoich daniach znajdziecie z pewnością pomidory, bakłażany, karczochy, papryki, cytrusy oraz oliwki. Oprócz tego, kuchnia sycylijska jest pełna przypraw, ziół, orzechów, owoców morza, sera i zboża. Jedząc sycylijskie potrawy, będziecie smakować także historię wyspy. Każde danie jest bowiem idealnym połączeniem wpływów greckich, włoskich i arabskich, które przeplatały się w dziejach Sycylii. Próbując sycylijskiej kuchni, z pewnością nie będziecie mogli jej zarzucić, że nie ma smaku!

Będąc na Sycylii, koniecznie musicie spróbować tutejszych dań. Potrawy kuszą zapachem, różnorodnością oraz kolorami. Jeśli przyjedziecie na wyspę, warto pochodzić do kawiarenek, trattori, aby zobaczyć jak jedzą sycylijczycy. Podczas porannego spaceru, odwiedźcie jeden z lokali i spróbujcie typowego dla wyspy śniadania: kawy oraz słodkiej przekąski. Są to często rogaliki z marmoladą, bułeczki np. z rodzynkami, sucharki czy inne smakołyki. W Messynie i w okolicach kawa zamienia się w kawową granitę (włoski deser, coś w rodzaju sorbetu). W obiadach i kolacjach górują oczywiście makarony z przeróżnymi dodatkami. Jedząc obiad pamiętajcie, że na pierwsze danie z reguły nie je się zupy, a makaron właśnie. Drugi posiłek na Sycylii przygotowuje się zwykle koło 13:00 i nie jest to typowy, sycący polski obiad. Na wyspie to raczej kolacja jest obfita (je się ją koło 20-21).

Z tradycyjnych potraw sycylijskich warto wymienić np. caponatę – jest to potrawa przygotowana głównie z bakłażana oraz pomidorów, ziół, kaparów oraz oliwy. Popularne jest także arancine, rodzaj sycylijskiego street foods. Są to obsypane bułką tartą ryżowe kulki, z różnym nadzieniem. Typowy farsz składa się z groszku, pomidorów, mozzarelli i mięsa. Innymi tradycyjnymi daniami są pasta con le sarde – makaron z sardynkami i dzikim koprem (można spotkać również inne wersje) czy penne alla norma, czyli makaronowe rurki z sosem pomidorowym z bakłażanem i risotta. Warto spróbować także prawdopodobnie sycylijskie odkrycie, czyli polpetti/polpettoni – nic innego jak pyszne pulpeciki, które podawane są z sosem pomidorowym. Będąc na Sycylii, warto spróbować także serów kozich i krowich: pecorino i caciocavallo.

granita-Sycylia-Włochy-breakplanSmakowite są również sycylijskie słodycze. Jest to nie tylko wspomniana wcześniej granita, ale także cannoli, czyli rurka z ciasta wypełniona słodkim nadzieniem, w którym znajdziemy między innymi ser ricotta. Smakiem powala także ciasto cassata, które składa się z biszkoptu, nadzienia ze słodkiej ricotty, marcepanu oraz lukru z kandyzowanymi owocami. Cassata będzie się zmieniała wraz z Waszą podrożą po Sycylii, ponieważ w każdym regionie wygląda i smakuje ona trochę inaczej. Na wyspie spróbujecie także azteckiej czekolady, którą produkuje się do dziś w fabryce Antica Dolceria Bonajuto.

 

Jeśli będziecie wybierać się na wyspę, warto zorientować się w typach lokali, które znajdziecie na Sycylii:

Bar – napijecie się tutaj kawy, zjecie również ciastko, bądź przekąskę. W barach nie są serwowane obiady. Często najpierw zamawiamy i płacimy, a potem dopiero jemy,

Ristorante – czyli restauracja. W tego typu miejscach cena jest wyższa, ze względu na wystrój, lepszy standard, obsługę oraz większy wybór dań,

Trattoria – jest to rodzaj skromniejszej restauracji, jednak nie znaczy to, że dania tam są gorsze! Trattoria często jest rodzinnym interesem,

Pizzeria – tego chyba nie trzeba tłumaczyć. Warto jednak zaznaczyć, że jeśli jest ładna pogoda, możecie zamówić pizzę all’asporto (na wynos) i zjeść ją np. w parku, płacąc o wiele mniej,

Travola calda – coś pomiędzy sklepem a lokalem. Jest tutaj najtaniej, a jedzenie możemy kupić tez na kawałki,

Panificio – rodzaj piekarni, w której znajdziecie nie tylko pieczywo, ale także pizzę, czy foccacię,

Galanteria – lodziarnia, w której znajdziecie też granitę,

Pasticceria – cukiernia,

Mercato – lokalny targ.

Nie mówicie po włosku, a chcielibyście orientować się w nazwach lokalnych potraw i miejsc? Nic prostszego! Zapiszcie się na jeden z kursów i jedźcie na wyspę cieszyć się zarówno z pięknych widoków, smacznego jedzenia, jak i rozmów z mieszkańcami w ich ojczystym języku.

Alkohole

Nie powinien zdziwić Was fakt, że najpopularniejszym trunkiem na Sycylii jest wino. Ciekawostką jest jednak to, że to właśnie na tej wyspie znajdują się największe obszary winnic w całych Włoszech. To właśnie tutaj produkuje się więcej wina niż w innym włoskim regionie. Sycylia może pochwalić się jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie przemysłów winnych w całym kraju, dlatego obok degustacji wina nie możecie tutaj przejść obojętnie.

Sycylia słynie przede wszystkim z win mocnych, słodkich jak np. Moscato di Noto, Moscato di Siracusa, Malvasia delle Lipari lub bursztynowych Moscato Passito di Pantalleria, Marsala Vergine i Superiore Riserva. Obecnie jednak, w produkcji kładzie się nacisk na wina lżejsze, bardziej owocowe – głównie białe, pasujące do owoców morza oraz warzyw, ale też czerwone.

Sycylijskie wina czerwone są bardzo bogate, o dużej zawartości alkoholu, z nutami owocowych dżemów, czy suszonych ziół. Robi się je ze śliwek, porzeczki, truskawek w stylu Pinot Noir, kwiatów, suszonych ziół oraz czarnego pieprzu. Białe zaś są przeważnie lekkie, kwaskowate (nuty cytrusów, owoców egzotycznych). Do przygotowania białego wina używa się grejpfruta, soli, jabłka, brzoskwini oraz minerałów.

W poszukiwaniu upraw powinniście udać się na zachód (między Palermo a Trapani), gdzie produkuje się większość win czerwonych i białych, północny zachód, wschód (okolice Etny), północny wschód (wino Faro, Mamertino) oraz południowy wschód, gdzie znajdziecie bardzo ciekawe wina czerwone, np. Cerasuolo di Vittoria.

 


Wyjechać jest fajnie, ale jeszcze lepiej jest wrócić całym i zdrowym z Waszych wojaży. Podpowiemy Wam jak pomóc szczęściu i uchronić się przed nieszczęściem w rozdziale „Zdrowie”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-01 12:07:09
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy