Filipiny

FilipinyJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Dla Filipińczyków jedzenie i gotowanie to tradycyjne wydarzenie, które gromadzi całą rodzinę przy wspólnym stole. 

lumpia-filipiny-azja-breakplan

 

Korzenie kuchni narodowej

Narodowa kuchnia filipińska przez stulecia ewoluowała od swoich malajsko-polinezyjskich początków do obecnego kształtu, który jest mieszanką wpływów kolonialnych Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych, z niemałą domieszką chińskich smaków i innych kuchni azjatyckich.

crispy pata breakplan

W związku z powyższym nie dziwi fakt, że głównym składnikiem wielu potraw jest ryż. Z dodatkiem mięsa lub warzyw może stanowić osobny posiłek, choć często

 gotowany na parze bez soli podawany jest z daniem głównym lub nawet jako składnik wielu deserów.

Nadrzędną zasadą kuchni narodowej jest tzw. „kontrapunkt”, czyli śmiałe łączenie ze sobą słodkich, słonych i kwaśnych smaków, co okazuje się mieć zaskakująco przyjemne efekty. Przykładem na to może być używanie w potrawach licznych owoców, jak banany, mango, papaje, ananasy czy kalamansi (filipińskie limonki). Wszechobecne w wielu potrawach są także kokosy, z których wykorzystuje się dosłownie wszystko: miąższ, mleczko czy olej.

Choć podróżując po Filipinach z pewnością zauważymy pewne podobieństwa kulinarne, warto pamiętać, że każdy region ma swoje tradycyjne dania, ponieważ zamieszkuje go inna grupa etniczna. Dania północnych Filipin składają się w dużej mierze z gotowanych w wodzie lub na parze warzyw i ryb słodkowodnych. Mieszkańcy centralnej części kraju preferują dania ostrzejsze, bardziej przyprawione, a na południu widoczne stają się wpływy kuchni muzułmańskiej.

Każdy kraj ma swoje tradycje związane nie tylko z przyrządzaniem potraw, ale także z ich spożywaniem. Chociaż na Filipinach rzadko jada się pałeczkami, co jest charakterystyczne dla wielu innych krajów azjatyckich, to zamiast noża i widelca prawie zawsze dostaniemy jedynie widelec i łyżkę. Inną metodą jedzenia jest Kamayan, gdzie do spożycia posiłku używa sie własnych rąk. Tę starą tradycję częściej można spotkać na obszarach wiejskich, choć i mieszkańcy większych miast czują ducha Kamayan w czasie wypadów plenerowych czy świąt ulicznych.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują na Filipinach?

 

Kraina ryb i owoców morza

Nikogo nie zdziwi fakt, że Filipiny są rajem dla miłośników ryb i owoców morza, nie tylko ze względu na ceny, ale także ogromną różnorodność gatunków i sposobów ich przyrządzania. Każdy, kto chciałby spróbować świeżo złowionego suma, węgorza, tuńczyka czy garści krewetek królewskich, z pewnością się nie zawiedzie. Najczęstszym sposobem przygotowywania ryb jest ich solenie i smażenie na patelni lub głębokim tłuszczu. To proste danie, ale na pewno zadowoli niejedno podniebienie. Dla poszukiwaczy wyrafinowanych smaków znajdzie się ryba gotowana w kwaśnym bulionie pomidorowym lub z tamaryndy (pangat) czy duszona na wolnym ogniu w occie z pieprzem (paksiw).

 

Raj dla mięsożercy

Chociaż wydawać by się mogło, że ryż i morskie stworzenia zawładnęły kuchnią filipińską, bez wątpienia jest w niej także miejsce na mięso. Praktycznie dowolne danie może być przygotowane w wersji wegetariańskiej, rybnej, albo mięsnej.

Najpopularniejsze gatunki to dobrze nam znane kurczaki, wołowina i wieprzowina, ale w niecodziennym wydaniu. Choć na pierwszy rzut oka, filipińska kiełbasa longganisa przypomina hiszpańskie chorizo, możemy być zdziwieni odkrywając jej słone, kwaśne, a nawet słodkie odmiany. W okresie ważnych świąt i uroczystości na filipińskim stole nie może zabraknąć lechón, czyli pieczonej w całości świni. Mięso pieczone w ziołowej zaprawie na węglu drzewnym jest jednym z najstarszych przepisów, pamiętającym czasy sprzed kolonizacji hiszpańskiej. Odważnym na pewno polecamy spróbować balut. Aż strach pomyśleć, że jest to ugotowane kacze jajo z w pełni uformowanym zarodkiem ptaka, które według wierzeń Filipińczyków pozytywnie wpływa na potencję!

 

Nabiał, wędliny, pieczywo

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chrupiącego chleba posmarowanego masłem, nierzadko z kawałkiem soczystej wędliny lub aromatycznego sera. Niestety takich rarytasów nie znajdziemy na Filipinach. Z wędlin dostępne są jedynie mielonki i parówki, których Filipińczycy nigdy nie zjedzą na surowo. Choć piekarnie są dość popularne i kuszą różnorodnością swoich wypieków, ciężko szukać na ich półkach wyrobów, które nie zawierają w sobie nadmiernej ilości cukru. Nawet najzwyklejszy chleb tostowy ma zdecydowanie słodki smak. Nieciekawie wygląda także kwestia serów, gdzie jedyny dostępny w przystępnej cenie ser jest… topiony, a wszelkie próby poszukiwania bardziej wykwintnych gatunków mogą spełznąć na niczym. Choć brak naszych ulubionych produktów może wydawać się na początku uciążliwy, pamiętajmy, że zawsze są dwie strony medalu. Tylko na Filipinach możemy skosztować wielu produktów, o których w Europie nawet nie słyszano!

kraby breakplan

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Najciekawsze miejsca wypoczynkowe Filipin.

 

Charakterystyczne dania kuchni filipińskiej:

  • sinigang – zupa lub potrawka charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem, często z dodatkiem tamaryndowca i mięsa duszonego w pomidorach, czosnku i cebuli
  • adobo – danie narodowe Filipińczyków składające się z mięsa, owoców morza, ryb lub warzyw marynowanych w occie i sosie sojowym z dodatkiem czosnku, przypiekane w oleju
  • Kare-Kare – gulasz z ogona wołu, flaków, golonki i świńskich nóżek w gęstym, ostrym sosie z orzeszków ziemnych
  • pancit – danie z makaronem wprowadzone do kuchni filipińskiej z Chin, zazwyczaj podawane z pomarańczowym sosem z wieprzowiny, gotowanych jajek, krewetek i skwarek
  • lechón – pieczona na rożnie świnia w zaprawie ziołowej
  • lechón manoc – pieczony na rożnie kurczak nadziewany trawą cytrynową 
  • bibingka – ryżowe ciasto, jedzone w czasie świąt, pieczone w glinianych naczyniach przykrytych liśćmi bananowca

 lechon Filipiny breakplan

 

Restauracje, które warto odwiedzić w Manilii :

 

Cena : średnio

Kuchnia : Azjatycka, Filipińska

Dobre jedzenie serwowane na hotelowym dachu z niesamowitym widokiem na miasto. Zjemy tu lokalne, filipińskie dania za przystępną cenę. Wybierając się w to miejsce, warto zarezerwować wcześniej stolik - na wszelki wypadek gdyby nie było wolnych miejsc.

Adres : Muralla corner Victoria Streets, Intramuros, Manila, Filipiny

 

Cena : drogo

Kuchnia : Włoska, Chińska, Japońska

Druga w rankingu najlepszych restauracji w Manilii. Ceniona jest za dobrą obsługę, atmosferę oraz jedzenie. Bardzo duży wybór dań, dzieki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. 

Adres : Manila Hotel, One Rizal Park Manila, Manila, Filipiny

 

Cena : drogo

Kuchnia : Międzynarodowa, Włoska, Francuska

Najlepsza restauracja w całej Manilii! Znajduje się ona nad Zatoką Manilską, dzięki czemu dodatkowo można podziwiać przepiękne zachody słońca. Jedzenie, pomimo wysokiej ceny jest oceniane bardzo dobrze przez gości. Jak w większości filipińskich restauracji, tu również posiłki są podawane w formie bufetu - duża możliwość wyboru dań. 

Adres : Sofitel Philippine Plaza Manila, Filipiny

 

Chcielibyście wiedzieć jakie składniki wchodzą w skład dań podanych w kartach menu, ale nie znacie tak dobrze języka angielskiego? Żaden problem! Zapiszcie się na kurs językowy, na którym podniesiecie swoje umiejętności komunikacyjne oraz będziecie mieli dostęp online do interaktywnych ćwiczeń. Sami korzystaliśmy i polecamy. Dodatkowo koszt kursu to mniej niż 100 zł! Więcej szczegółów znajdziecie tutaj :).

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Co można pomyśleć, widząc w sklepie butelkę mocnego alkoholu o pojemności 0,7l za niecałe 6zł?! No właśnie… Chyba że jest się na Filipinach, gdzie kwestia napojów wyskokowych wygląda zupełnie inaczej. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że alkohol jest tutaj tańszy niż np. mleko. Najpopularniejszą destylarnią w kraju jest Tanduay. Oprócz jednego rodzaju brandy, whisky i wódki, największą popularnością wśród Filipińczyków cieszy się ich rum. Możemy spotkać różne jego odmiany – starsze, podwójnie destylowane, długo leżakowane itp.

 drink pomarańczowy breakplan

Piwo na Filipinach jest najbardziej preferowanym napojem. Do najlepiej znanych marek należy San Miguel Pale Pilsen oraz Beer na Beer. Są to piwa z gatunku premium lager, jasne o delikatnym smaku i zawartości alkoholu ok. 5%. Inne znane browary to Red Horse i Colt45 o zwiększonej zawartości alkoholu powyżej 6%, dla wytrawnych smakoszy. Niestety na tym kończy się „szeroki” wybór piw, dlatego prawdziwi miłośnicy tego trunku muszą stoczyć ze sobą wewnętrzną walkę i przekonać się do alkoholu, który nie jest może najlepszy, ale za to niezwykle tani. 

palma-Filipiny-Azja-breakplan

Będąc na Filipinach na pewno musimy spróbować tuby. Jest to popularne wino palmowe, uzyskiwane w dość niecodzienny sposób, gdyż prosto z drzewa! Specjalna procedura wymaga nacięcia palmy w odpowiedni sposób i po dodaniu drożdży do bambusowego naczynia, po kilku dniach uzyskujemy nasz upragniony trunek. Ze względu na szeroką dostępność palm, często można uzyskać takie wino za darmo.

Picie alkoholu w miejscach publicznych nie jest w żaden sposób karane, jednakże za prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu można zostać ukaranym mandatem lub pracami społecznymi.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna na Filipinach.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-23 20:20:49
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy