Zakopane

ZakopaneJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Pamiętacie, jak w dzieciństwie ze smakiem pałaszowaliście obiady u babci? Dla nas właśnie tym jest kuchnia góralska – domowym, treściwym, babcinym obiadem ☺. Kuchnia spod Tatr nie jest lekka, lecz z pewnością pyszna! W karczmach możecie wybrać opcję lokalną lub światową. Nie wolno Wam opuścić Zakopanego nie skosztowawszy oscypka! Mamy na myśli prawdziwego oscypka z owczego mleka, a nie tanią krowią podróbkę. Na Krupówkach skuście się na oscypka na ciepło zawijanego w plastry boczku lub z żurawiną. Tradycyjnie wyrabiane sery to również bundz i bryndza. Innym lokalnym przysmakiem są moskole, czyli placki pieczone na blasze z dodatkami. Z zup spróbujcie kwaśnicy, o której z takim zapałem śpiewają Golec uOrkiestra. Potrawa ta składa się w dużej mierze z dwóch składników: mięsa oraz kapusty kiszonej. Do kwaśnicy często podawane są wędzone żeberka. Do obiadu możecie zamówić herbatę lub coś zimnego. Lokalem, w którym najecie się do syta lokalnych produktów i co ciekawe, zapłacicie niewiele, jest Karczma u Słodkiego (http://karczmauslodkiego.pl/). Obiad dnia w tym miejscu to koszt zaledwie 13  zł!

Alkohole

Czy ktoś z Was słyszał o herbatce góralskiej z prądem? Spytacie, a cóż to za prąd? Uwierzcie nam, że jest w czym wybierać. W sezonie zimowym spróbujcie grzańca w różnych jego odmianach. Górale szczycą się produkcją litworówki. Alkohol ten powstaje ze spirytusu oraz rosnącego w Tatrach arcydzięgla litworu. Jest to roślina, która wyglądem przypomina nieco barszcz Sosnowskiego, lecz nie ma jego trujących właściwości, pochodzi ona z rodziny selerowatych. Dla smaku dodawany jest miód. Wszystkie składniki ponoć zabijają bakterie i wspomagają organizm. Zdaniem mieszkańców Podhala litworówka jest ich lokalnym trunkiem.

 


 Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika  był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożesz nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie podoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Twoich znajomych ktoś, komu warto podać adres breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na Fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-20 16:03:54
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy