Praga

PragaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Czy ktoś z Was był kiedyś w Austrii? Tak? Otóż zdaniem niektórych podróżników, dania kuchni czeskiej przypominają te serwowane właśnie w Austrii! Podstawę (jak się okazuje w obu przypadkach) stanowi mięso, przeważnie jest to wołowina lub wieprzowina, podawana z sosem i kluskami lub ryżem, czy ziemniakami. Dania kuchni czeskiej przyrządzane są w prosty sposób, bez użycia ostrych przypraw.

Pewnie zastanawiacie się czego skosztować podczas pobytu w Pradze? Otóż czeskim specjałem są knedliki, czyli ciasto gotowane na parze i krajane w plastry (na pierwszy rzut oka przypominające nasze kluski na parze) podawane wraz z wieprzowiną i duszoną kapustą. Będąc w Pradze koniecznie musicie zamówić to danie, nazywane przez Czechów: vepřové, knedlíki a zelí. Oczywiście, jeśli zasmakujecie w tym specjale polecamy Wam także wersję knedlików podawanych na słodko (ze śliwkami, polane masłem, posypane cukrem i makiem)!

Czesi starają się wykorzystywać w kuchni naturalne zasoby swojego kraju, dlatego na stołach nie brakuje także dań rybnych (m.in. smażonego karpia, jadanego nie tylko od święta :)), czy dziczyzny. Inną typowo czeską potrawą jest Svíčková, czyli polędwica wołowa podawana z sosem z selera, marchewki, cebuli i przypraw, nieodłącznymi knedlikami oraz cytryną, żurawiną i odrobiną śmietany.

Obawiacie się, że czeskie nazwy potraw spowodują, że wybór dania z menu będzie ogromnym wyzwaniem? Jeśli tak, przygotujcie się przed przyjazdem! Doskonałym rozwiązaniem będzie zapisanie się na kurs językowy, na którym poznacie wszystkie niezbędne słowa i zwroty w języku czeskim. W ten sposób podczas Waszej wycieczki będziecie pewni siebie i porozumienie się nie sprawi Wam żadnego problemu. Ofertę kursów znajdziecie tutaj.restauracja-Praga-Czechy-breakplan

Jeśli chodzi o napoje do posiłku, sprawa wygląda podobnie jak w Polsce. Do dyspozycji gości są zarówno te z procentami jak i te bez, m.in. kawa, herbata, coca-cola itd.

Stąd widzimy jak Wam ślinka cieknie :). Aby zagłuszyć burczenie w brzuchu udajcie się do lokalu Kalkovna Savarin (https://goo.gl/A4pR3I) przy Placu Wacława. Miejsce to słynnie z tradycyjnych dań kuchni czeskiej, dlatego jest to punkt obowiązkowy dla każdego smakosza. Nie bójcie się Wasz portfel także będzie zadowolony z tego wyboru – za dwudaniowy posiłek zapłacicie około 280 CZK.

Następnym przystankiem w Waszej kulinarnej przygodzie jest restauracja Malostranska Besala (https://goo.gl/zfa6Kh). Tutaj nie tylko żołądki lecz także Wasze oczy doznają rozkoszy :). Aby jednak tego doświadczyć, koniecznie musicie zająć stolik przy oknie lub na zewnątrz restauracji, wtedy ujrzycie Kościół św. Mikołaja w całej krasie! Na obiad w tym miejscu przygotujcie sobie około 300 CZK.

Bez wątpienia dla wielu cudzoziemców przystosowanie się do kuchni, w której prym wiodą ziemniaki oraz mięso bywa nie lada wyzwaniem – warto jednak je podjąć! Ciekawi jesteśmy, czy i w Waszym przypadku znajdzie zastosowanie przysłowie: Przez żołądek do serca? :)

Alkohole

Praga przez wielu uważana jest za najbardziej piwne miasto świata! Czy wśród naszych wiernych czytelników znajdzie się choć jedna osoba, która nie słyszała o słynnym czeskim piwie – Pilsner Urquell (4,4%)? Tradycja jego warzenia sięga aż średniowiecza – dlatego bez względu na to czy jesteście piwoszami, chociaż odrobinę tego piwa powinniście spróbować. Czesi słyną także z innych piwnych marek, m.in. Budvar, Staropramen, Radegast, Regent.

piwo-praga-czechy-breakplanW tym przypadku, możemy Wam zaproponować dwa rozwiązania dotyczące miejsc, w których możecie rozkoszować się smakiem czeskiego piwa. Jeśli wieczorem wypijacie jedno – w porywach dwa piwa, lepiej zostańcie w restauracji czy lokalu. Natomiast tym z Was, którzy lubią wypić więcej złotego trunku, polecamy praskiehospody, m.in. U Pinkasů, U Zlatého Tygra, Konvikt, U Rudolfina, U Glaubiců, U Hrocha, U Vejvodů, U Černého Vola. Co to za miejsce, spytacie? Otóż jest to raj dla każdego piwosza! W większości hospody zamykane są około 23. Musicie pamiętać, że podany trunek należy spożyć do ostatniej kropelki – dla Czecha piwo to płynny chleb, więc musicie uszanować pracę tak wielu ludzi :). Dumę z piwowarskiej tradycji oraz zamiłowanie najlepiej przedstawia jedno z czeskich przysłów: Kde se pivo pije, tam se dobře žije (Gdzie się piwo pije, tam się dobrze żyje).

Oczywiście, nie samym piwem człowiek żyje :). Wolicie wino? W tym przypadku także nie będziecie mieć powodów do narzekań. W szczególności polecamy Wam wina czerwone, takie jak: Frankovka, Vavřinecké, Rulandské. W karcie znajdziecie również wina białe m.in. Ryzlink czy Veltliner.

Wolicie napić się czegoś mocniejszego? Chlubą Czechów jest ziołowy likier czyli Becherovka (38%). Musicie uwierzyć nam na słowo – ten trunek jest jedyny w swoim rodzaju. Jego receptura jest pilnie strzeżona, dlatego tylko jedna osoba miesza składniki podczas jego produkcji w Karlowych Warach! Dacie temu wiarę?

Dając się ponieść procentowej degustacji nie zapominajcie, że w Pradze tak jak i w wielu innych miastach spożywanie alkoholu w miejscach publicznych jest zakazane! O tym fakcie w ścisłym centrum czeskiej stolicy informują zarówno mieszkańców jak i turystów liczne plakaty. Druga istotna sprawa – w Czechach nie sprzedaje się alkoholu osobom poniżej 18 roku życia.

 


Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2019-07-05 16:14:48
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy