Czarnogóra

CzarnogóraJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia czarnogórska zachwyca bogactwem i różnorodnością smaków. Mieszkańcy Czarnogóry uwielbiają celebrować posiłki i spędzają dużo czasu przy stole z rodziną i znajomymi. Na stole możecie znaleźć różnego rodzaju mięsa, zwłaszcza przyrządzanego na grillu, ryby i owoce morza. Będąc w Czarnogórze koniecznie spróbujcie tradycyjnego dania Čevapi – grillowane pałeczki mięsne z wołowiny i wieprzowiny lub jego wersji w postaci hamburgera, czyli Pljeskavice. Oba dania podawane są z warzywami i sosami lub w popularnym tam placku pita. Najlepszą Pljeskavicę przyrządzają nad Jeziorem Czarnym, w Parku Narodowym Dormitor. Będąc w górach spróbujcie też kajmaku – solonej śmietany przechowywanej w beczkach, którą je się z chlebem (nie przypomina naszego pieczywa, jest to różnych rodzajów bułka). Daniem mięsnym godnym polecenia jest pršut, czyli wieprzowa szynka suszona i wędzona prawie 8 miesięcy. Najlepszy pršut zjecie w górach Lovćen. Popularne są też szaszłyki mięsne z rożna. W restauracjach serwowane są różnego rodzaju sałatki. Najpopularniejsze z ich to sałatka bałkańska, składająca się z pomidorów, świeżych ogórków i sera bałkańskiego oraz šopska, która serwowana jest z pomidorami, serem feta, octem i czosnkiem. Tradycyjnym daniem, które otrzymacie w glinianym naczyniu jest Prebranac – fasola zapiekana z cebulą, papryką i przyprawami. Niespotykaną nigdzie indziej potrawą jest musaka, czyli zapiekane w sosie z mleka i jajek warstwy ziemniaków z mięsem mielonym i cebulą. Jeżeli lubicie zupy, musicie spróbować czarnogórskiej čorby – gęstej, warzywnej zupy z kawałkami mięsa. Wielbicielom słodkości polecamy spróbować baklavy (orzechy włoskie z miodem zapiekane we francuskim cieście), tulumby (słodkie, podłużne pączki), krempity (cienkie ciasto z kremem waniliowym) oraz kesten torty (ciasto z jadalnych kasztanów). Warto wiedzieć, że miód czarnogórski cieszy się opinią najlepszego wśród krajów bałkańskich.

wyspa-czarnogora-breakplan

Specjałami kuchni nadmorskiej są ryby i owoce morza. Króluje tu dorsz, okoń morski, kalmary, ośmiornice i dorada. Natomiast nad Jeziorem Szkoderskim można zjeść najlepiej przyrządzonego w kraju karpia, pstrąga czy węgorza. W kuchni nie może zabraknąć oliwy z oliwek oraz warzyw, takich jak: szparagi, oliwki, cebula, pietruszka, cykoria. Składniki te są głównymi dodatkami do przyrządzanej na ruszcie ryby. Tradycją wśród mieszkańców jest picie słodkiej, czarnej kawy parzonej po turecku w tygielku niemal o każdej porze dnia. W górach możecie spróbować unikalnej herbaty z ziół i kwiatów górskich. Orzeźwiającym napojem jest mleko owcze o kwaśnym, słonym smaku i konsystencji jogurtu. Wybierajcie typowe, lokalne restauracje, nie standardowe pizzerie. Każda czarnogórska restauracja serwuje tradycyjne dania w przystępnych cenach.

Alkohole

Czarnogóra słynie z win i doskonałych rakii – bałkańskiego trunku. Pije się sporo wytrawnego wina – koniecznie skosztujcie Vranac (czerwone) i Krstač (białe), dostępnych w każdej restauracji i sklepie. Zwolennikom mocniejszych trunków polecamy degustację rakii. Jest to alkohol podobny do brandy lub bimbru, o zawartości alkoholu od 40 do ponad 60%. Najpopularniejsze rakije to te pędzone z winogron: Lozova Rakija, Prvijenac i Kruna, ale też ze śliwek, moreli i orzechów włoskich. W te tradycyjne alkohole można zaopatrzyć się u lokalnych mieszkańców lub na targach. Napoje wysokoprocentowe mogą spożywać osoby po ukończeniu 18-go roku życia. Na ulicy nikt nie zwróci na to uwagi, ale na plaży nie wolno spożywać alkoholu, gdyż grozi to mandatem.

Żeby móc odkrywać nowe smaki w Czarnogórze, na pewno przyda Wam się trochę euro. Proponujemy zatroszczyć się o wymianę złotówek już przed wyjazdem, zaoszczędzicie sobie zmartwień. Wystarczy kliknąć w poniższy baner (jeśli masz włączonego adblocka lub korzystasz z telefonu, to baner się nie wyświetli):

 


 


 Wyjechać jest fajnie, ale jeszcze lepiej jest wrócić całym i zdrowym z Waszych wojaży. Podpowiemy Wam jak pomóc szczęściu i uchronić się przed nieszczęściem w rozdziale „Zdrowie”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2017-09-18 09:59:02
Breakludek
Redaktor
strona www:
adres:
http://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Robię, co w mojej mocy, byś mógł korzystać w pełni i przede wszystkim ZA DARMO z przewodników, które dla Ciebie tworzę. Staram się, by były one jak najwyższej jakości, a informacje w nich zawarte - świeższe niż świeże bułeczki ;). Koniec z nudnymi, suchymi informacjami! Oto jestem ja, Twój rycerz i pojawiłem się tu, by uwolnić Cię od przewodnikowej nudy ;). Porzuć swój strach i obawy, że nie znajdziesz ciekawych i przydatnych informacji o kraju, który Cię interesuje!

A tak w ogóle to cześć, miło Cię widzieć! Ach, nie przedstawiłem się. Pewnie zastanawiasz się, kim jest ten przystojny, wspaniale zbudowany i przesympatyczny z okularów, beztroski mężczyzna? Tak, to ja, we własnej osobie! Jestem Breakludek i pozwoliłem sobie objąć jedno z najwyższych stanowisk na tym portalu - Redaktora Naczelnego. Wszystko to czym się zajmuję ja, skromny, pozbawiony kompleksów miłośnik życia, zawarłem w pierwszych kilku linijkach tego opisu :)