Holandia

HolandiaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Nieodłącznym elementem kultury każdego narodu jest jego kuchnia. To w niej ludzie przekazują swoje tradycje, emocje, uczucia i historię kraju. Przyjrzyjmy się jej z bliska i nie bójmy nowych wrażeń.

Holendrzy mogą poszczycić się bogatą kartą regionalnych dań, takich jak:

erwtensoep – zupa z zielonego groszku z kiełbasą jedzona zazwyczaj na kolację, jest bardzo gęsta i rozgrzewająca w wietrzne i chłodne dni

− wiele świeżych ryb – vis: gerookte paling –wędzony węgorz, booking – pikling, haring – śledź w occie oraz maatje – młode śledzie jedzone w maju i czerwcu na surowo z cebulką.

 

W Holandii macie dostęp do świeżych ryb i owoców morza niedostępnych w Polsce – skorzystajcie z tego! Udając się na targ poproście o tong – solę, schol – gładzicę, tarbot – turbota, zeewolf – wilka morskiego lub ostrygi i inne owoce morza pochodzące m.in. z Zelandii.

Ryby są także często podawane jako przekąski, spodziewajmy się ich na towarzyskich spotkaniach.

Śledzie, zgodnie z tradycją, je się w całości trzymając za ogon prosto ze straganu!

boerenkool – domowe danie składające się z puree z ziemniaków i zielonej kapusty z kiełbaskami,

hutspot – danie jednogarnkowe z mielonego mięsa, ziemniaków, marchewki, rzepy i cebuli,

bitterballen – małe krokiety mięsne, serwowane jako przekąska.

Holendrzy uwielbiają słodycze. Na terenie całego kraju dostaniemy małe pączki – pofferties oraz kruche ciasteczka – spritsen. Każdy z regionów ma swoje wyjątkowe łakocie – w Limburggi – vlaaien (ciasto z owocami), we Fryzjii – suikerbrood (bułka z cukrem), w Leidzie i Goudzie – kletskoppen – ciastka z migdałami. Jest również appelgebak – holendreski jabłecznik oraz oilebollen – kulki oliwne, czyli pączki z rodzynkami podawane na Nowe Rok.

Należy także pamiętać o tradycyjnych holenderskich serach – gouda, edamski, ser z Leidy, czy z Fryzji. Każdy ma swoją, wyjątkową nutę. Zarówno w większych miastach jak i mniejszych, znajdziecie sklepy typowo zajmujące się sprzedażą serów. Bardzo zachęcam do ich odwiedzenia. Nigdzie na świecie takich rzeczy nie znajdziecie, a możecie też kupić co nieco jako pamiątkę.

Ulubionym napojem Holendrów jest kawa z dodatkiem mleka.

Pamiętając o historycznej ekspansji kolonialnej Holandii możecie bardzo często natknąć się w restauracjach na dania kuchni indonezyjskiej oraz chińskiej doprawione sporą ilością gałki muszkatołowej, imbiru i goździków.

Alkohole

Op de borrel! czyli Wpadnij na drinka! To typowe zaproszenie do znajomych. Zwyczajowo godzina takiego spotkania to 17:30. Najpewniej zostaniecie na nim poczęstowani winem, piwem, dżinem lub sherry oraz przekąskami.

Najpopularniejszym alkoholem Holandii jest piwo, którego wieloma rodzajami mogą się pochwalić. Różnią się one smakiem i mocą. Inne tradycyjne napoje alkoholowe to advocaat – gęsty ajerkoniak popularny wśród kobiet oraz kilka rodzajów jenever – bardzo mocno schłodzony dżin podawany w wypełnionych do pełna szklankach. Popularne są też likiery na bazie kminku (kummel), anyżówka, likier morelowy oraz curaçao (z dodatkiem skórek z gorzkich pomarańczy).

Wino natomiast to produkt drogi w tym kraju, więc nie jest często spożywane, raczej jak napój ekskluzywny, jedynie sporadycznie w porze kolacji.

 


 Wyjechać jest fajnie, ale jeszcze lepiej jest wrócić całym i zdrowym z Waszych wojaży. Podpowiemy Wam jak pomóc szczęściu i uchronić się przed nieszczęściem w rozdziale „Zdrowie”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać, to co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2017-08-28 11:36:12
Breakludek
Redaktor
strona www:
adres:
http://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Robię, co w mojej mocy, byś mógł korzystać w pełni i przede wszystkim ZA DARMO z przewodników, które dla Ciebie tworzę. Staram się, by były one jak najwyższej jakości, a informacje w nich zawarte - świeższe niż świeże bułeczki ;). Koniec z nudnymi, suchymi informacjami! Oto jestem ja, Twój rycerz i pojawiłem się tu, by uwolnić Cię od przewodnikowej nudy ;). Porzuć swój strach i obawy, że nie znajdziesz ciekawych i przydatnych informacji o kraju, który Cię interesuje!

A tak w ogóle to cześć, miło Cię widzieć! Ach, nie przedstawiłem się. Pewnie zastanawiasz się, kim jest ten przystojny, wspaniale zbudowany i przesympatyczny z okularów, beztroski mężczyzna? Tak, to ja, we własnej osobie! Jestem Breakludek i pozwoliłem sobie objąć jedno z najwyższych stanowisk na tym portalu - Redaktora Naczelnego. Wszystko to czym się zajmuję ja, skromny, pozbawiony kompleksów miłośnik życia, zawarłem w pierwszych kilku linijkach tego opisu :)

  • Przykład wycieczki po Amsterdamie
    Gdy hrabia Floris V w roku 1275 jako pierwszy zapi...
    WIĘCEJ>>