Delhi

DelhiJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia Delhi zalicza się do kuchni północnych Indii. Różni się od reszty kraju ze względu na klimat (tereny górzyste) oraz wpływy innych kultur. Mimo, że w Indiach dominują potrawy wegetariańskie, na północy spożywa się stosunkowo dużo mięsa. Jedzenie jest cięższe, bardziej tłuste. Wiele dań to mieszanka kuchni indyjskiej z potrawami chińskimi, perskimi. Bardzo popularną potrawą jest biryani – danie składające się z mocno przyprawionego ryżu z różnymi rodzajami mięsa. W północnych Indiach je się głównie baraninę, jak również drób czy jagnięcinę. Popularnością cieszy się również pilaw oraz różne rodzaje kebabu.

Należy pamiętać, iż wyznawcy hinduizmu nie spożywają wołowiny, a w kuchni muzułmańskiej nie znajdziemy mięsa wieprzowego. W związku z tym potraw z dodatkiem tych mięs raczej nie spotkamy w większości miejsc. Klasycznie dania są mocno przyprawione, dość ostre, podawane z chlebem (naan, roti), często przyrządzane z użyciem pieca tandoori. W wielu miejscach w Delhi można spotkać się także z daniami krajów północnych (na przykład gotowane na parze pierożki momos). Jak we wszystkich częściach Indii spróbować możemy także wielu rodzajów curry, mięs w ciężkich, aromatycznych sosach, ryżu z warzywami, zupy z soczewicy czy placów nadziewanych serem i warzywami. Ze względu na ogromną różnorodność dań, warto spróbować ich zarówno w restauracjach, jak i na ulicy (gdzie należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek, wybierać miejsca, w których jada ludność lokalna, przyglądać się na sposób przygotowywania potraw oraz unikać napojów z lodem i wody podawanej w dzbankach).

Do picia podaje się głównie słodką, aromatyczną chai masala oraz – wywodzący się z północnych Indii – lassi (napój na bazie jogurtu). Herbaty na ulicy napijemy się za kilkadziesiąt groszy, a posiłek, który może stanowić obiad, zjemy już za 5 zł.

Indyjska herbata, przyprawy, słodycze (bardzo popularne kaju barfi, wyrabiane z orzechów nerkowca) oraz sosy (na przykład słodko-ostry chutney) są świetnym pomysłem na pamiątkę/prezent z wyprawy.

Przykładowe ceny:

Przekąska na ulicy: 1-1.5 zł (np. samosa czy momo, cena za sztukę)

Obiad na ulicy: 5-10 zł (np. ryż z warzywami, daal); dania mięsne nieco drożej

Obiad w restauracji: od 10 zł

Butelka wody (1 litr): 1-1,5 zł

Herbata indyjska: od 0,30 zł

Lassi: 2-3 zł

Coca-cola, Sprite (1 litr): ok. 3 zł

Alkohole

Alkohol w Indiach sprzedawany jest głównie w sklepach monopolowych oraz barach i restauracjach (a także hotelach), chociaż można go także kupić w większych supermarketach. Ze względów kulturowych nie powinno się spożywać trunków w miejscach publicznych. Do lokalnych wyrobów należą między innymi: piwo Kingfisher, Old Monk (rum), Royal Stag (whisky), Honey Bee (brandy) i inne. Można także kupić alkohole importowane, chociaż są one odpowiednio droższe.

 


Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-17 14:24:40
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy