Meksyk

MeksykPolityka wjazdowa

Przepisy wjazdowe

 Przy pobycie turystycznym do 180 dni nie jest potrzebna wiza. Na pokładzie samolotu otrzymacie dwa formularze do wypełnienia: formularz migracyjny (FMM, Forma Migratoria Multiple) i deklarację celną (Declaración de Adana), które musicie okazać w trakcie odprawy po przylocie na lotnisko w Meksyku (jeśli nie otrzymacie formularzy od stewardessy nie martwcie się, znajdziecie je już po przylocie, na lotnisku). Uwaga! Koniecznie zachowajcie formularz migracyjny przez cały okres pobytu – będziecie musieli oddać go przy wylocie z Meksyku (w przeciwnym razie będziecie musieli zapłacić karę w wysokości ok. 30 dol.).

miasto meksyk-breakplan

Jeśli przyjeżdżacie i wyjeżdżacie z Meksyku samolotem nie ponosicie żadnych dodatkowych kosztów, natomiast przy przekraczaniu granicy drogą lądową będziecie musieli uiścić opłatę turystyczną w wysokości ok. 25 dol. (w przypadku podróży samolotem podatek jest już wliczony w cenę biletu). Jeśli wjeżdżacie do Meksyku drogą lądową, a wylatujecie samolotem, służby graniczne mogą Was zobowiązać do uiszczenia opłaty np. dopiero na lotnisku, przed opuszczeniem terytorium Meksyku. Przed przyjazdem warto wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie. Zapoznajcie się z ofertą przygotowaną przez naszego partnera tutaj

cenote-meksyk-breakplan

Przy wjeździe do Meksyku konieczny jest ważny paszport (min. 6 miesięcy w przypadku podróży w celach turystycznych). Przy wjeździe koniecznie dopilnujecie, by wbito Wam w paszporcie pieczątkę przekroczenia granicy. Warto znać też adres, pod który udacie się po przylocie (hotel, hostel, dom znajomych) – można spotkać się z takim pytaniem ze strony służb granicznych.

 

>>>ZOBACZ TEŻ: Najsilniejsze paszporty świata: na którym miejscu plasuje się polski paszport?

Wiza

W przypadku pobytu turystycznego do 180 dni (liczone w skali roku) wiza do Meksyku nie jest wymagana. Pisząc „liczone w skali roku” mamy na myśli, że na 365 dni kalendarzowych, aż 180 możecie spędzić w Meksyku bez konieczności posiadania wizy (może to być jeden półroczny pobyt, lub kilka krótszych, których długość w sumie nie przekroczy 180 dni). Po upływie roku (licząc od dnia wjazdu na teren Meksyku) znów macie 180 dni do wykorzystania.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Miejsca i atrakcje w Meksyku.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-23 15:06:27
Michał
Redaktor
strona www:
adres:
https://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Wielbiciel pięknej pogody i pogoni za nią po świecie. Jego głód do podróżowania i poznawania świata znajduje ujście w organizowaniu wyjazdów innych osób, które pragną zwiedzać nowe miejsca indywidualnie, dogłębnie i bez przepłacania. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się z innymi poprzez działalność portalu Breakplan.pl.