KubaJedzenie i napoje
Klasyki kreolsko-kubańskiej kuchni to pollo asado (smażony kurczak), lomo (peklowany i wędzony schab) i lechón asado (prosię pieczone na rożnie). Wołowinę i ryby można dostać tylko w centrach turystycznych. Dania wegetariańskie nie są popularne. Z przypraw najbardziej lubiane są cebula i czosnek. Najbardziej urozmaicona jest kuchnia wschodnio-kubańska wokół Baracoa. Jako dodatki na talerze trafiają ryż, fasola i warzywa bulwiaste. Najpopularniejsze desery to flan (budyń karmelowy), arroz con leche (budyń ryżowy), lody i marmolada z serem. Na ulicznych straganach można skosztować jedzenia autentycznej Kuby: są to bardzo tanie pizze i „kebeby a lo cubano” (bułki nadziewane wieprzowiną). Turyści gotujący sami, mogą na targach rolnych tanio kupić mięso, owoce i warzywa. Wśród napojów bezalkoholowych lubiane są produkty firmy Ciego Montero, szczególnie cola marki TuKola. Orzeźwiające są schłodzone batidos (koktajle mleczne) i guarapos (soki z trzciny cukrowej).
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Barom i restauracjom często brakuje wody i napojów bezalkoholowych, ale piwo i rum są zawsze w zapasie. Piwa godne polecenia to Cristal i Bucareno.
Kultowe koktajle to: daiquirí – rum z cukrem, pokruszony lód i sok z cytryny lub limonki, mojito – rum, woda mineralna, cukier, sok z limonki, kostki lodu, mięta. Bezsprzecznym numerem jeden jest cuba libre – rum z colą i kostkami lodu. Wino jest importowane i dostępne tylko w droższych hotelach i restauracjach.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna na Kubie.
Redaktor