Stambuł

StambułJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia turecka to złożona mieszanka wpływów osmańskich, arabskich, śródziemnomorskich czy bałkańskich. Ponadto każdy jej region ma swoje lokalne receptury i przepisy. Stambuł, jako największe miasto w Turcji i centrum jej kultury stanowi idealne miejsce, żeby skosztować przysmaków z całego kraju. Ceny w restauracjach nie należą do najniższych. W większości porównywalne są do cen w Polsce, a w miejscach najbardziej turystycznych nawet wyższe. Oprócz mniej lub bardziej autentycznych miejsc z kuchnią turecką, możemy oczywiście znaleźć tutaj restauracje z daniami kuchni zachodniej, chińskiej, japońskiej itp. Jednak szukając prawdziwych dań tureckich możemy rozważyć kilka opcji. Szybki posiłek, który bez wątpienia nadaje się do jedzenia w drodze do kolejnych zabytków, to kebab. Popularny w całej Europie przysmak pochodzi właśnie z Turcji, choć jego oryginalna receptura jest nieco bardziej uboga niż znane nam „zawijańce” z licznymi dodatkami. Najlepiej kebaba spróbować w Kebabçı, czyli po prostu naszej kebabowni. Inne szybkie przekąski to tzw. köfty – różnego rodzaju kulki i kotleciki z mięsa mielonego. W poszukiwaniu lokalnych potraw najlepiej udać się do lokanty. Są to odwiedzane głównie przez lokalnych jadłodajnie, gdzie mamy szeroki wybór dań w przystępnych cenach. Dodatkową atrakcją jest fakt, iż potrawy wystawione są w formie szwedzkiego stołu i każdą z nich możemy zobaczyć przed zamówieniem. Jako że w lokalach nie ma menu ani opisu potraw, musimy zdać się na łut szczęścia i własny nos.

Polecane lokanty:

❖ Çiya Sofrasi, Güneşlibahçe Sokak 43, Kadıköy – ceny dań głównych od 14 TL

❖ Şahin Lokantasi, Orhan Adli Apaydin Sokak 11/A, Beyoğl – ceny dań głównych od 10 TL

❖ Nato Lokantasi, Karanlik Firin Sokak 4, Karaköy – ceny dań głównych od 15 TL

Zgłębianie tajników kuchni tureckiej nie byłoby pełne, gdybyśmy ominęli wszelkiego rodzaju słodkości i desery. Stambuł jest ojczyzną jednego z najpopularniejszych słodkich przysmaków całej Turcji, czyli lokum. Jest to twarda galaretka wytwarzana z cukru i skrobi pszennej lub mąki kukurydzianej, którą wzbogaca się licznymi dodatkami jak, np. orzechy, bakalie, wiórki kokosowe itp. O wspaniałości tego wyrobu niech świadczy fakt, iż znalazł on swoje uznanie u znakomitego polskiego pisarza, jakim był Henryk Sienkiewicz. Autor w swojej powieści Pan Wołodyjowski opisuje, jak to tytułowy bohater przywozi swojej ukochanej Basieńce rzeczone lokum (w Polsce znane pod nazwą rachatłukum) jako wielki przysmak orientalny.

Będąc w Stambule, nawet przy największych staraniach, nie ominie nas filiżanka tutejszej herbaty, czyli çay. Ale któż chciałby uniknąć skosztowania tego intensywnego i aromatycznego napoju? Oprócz licznych herbaciarni z pewnością nie raz Turcy zaproponują nam szklaneczkę çayu, np. podczas zakupów w ich sklepie, czy na straganie.

 


Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-18 11:32:31
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy