EkwadorJedzenie i napoje
Z czym powinna nam się kojarzyć kuchnia Ekwadoru? Warzywa, owoce, mięso i ryż to pierwsze, co przychodzi na myśl. Z terenem Ekwadoru kojarzy się również kukurydza oraz jej wszelkie odmiany, soczewica, groch, a także banan na milion sposobów – samych bananów jest kilka rodzajów i każdy rodzaj ma swoją nazwę. Niektóre stają się jadalne dopiero po usmażeniu i możne je uznać za podstawę ekwadorskiego jadłospisu.
Wybrzeże Ekwadoru słynie z ryb i owoców morza. Najbardziej popularne gatunki ryb to: cortina – okoń morski oraz trucha, czyli pstrąg. Przysmakiem, którego grzech nie spróbować zwiedzając wybrzeża Ekwadoru, jest ceviche – przyrządzane ze świeżej ryby o białym mięsie z dodatkami owoców morza, a także ostrego sosu aji, przygotowywanego z ostrej papryki oraz czosnku; określany jest on mianem uniwersalnego dodatku do większości ekwadorskich dań. Cytując miejscowych: „Jeśli masz zjeść coś niedobrego, lepiej zjedz to z sosem aji.” Poziomy ostrości tego sosu zależne są od prowincji, w której powstaje. Pierwszy raz najlepiej spróbować tylko odrobinę, szczególnie jeśli próbuje się aji w Carchi i Loja – tutaj jest on najostrzejszy.
Chcielibyście wiedzieć, co oznacza nazwa dania które widnieje w menu restauracji i nie chce Wam się robić notatek z tego rozdziału? Zachęcamy do skorzystania z kursu hiszpańskiego oferowanego przez jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursu oprócz głównego ćwiczenia umiejętności komunikacyjnych będziecie mieć dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online i dedykowanego nauczyciela. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.
Niezwykłą popularnością w Ekwadorze cieszą się zupy – colada. Niewątpliwie są one specjalnością Ekwadoru. Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych zup jest locro – zupa z selera, awokado oraz ziemniaków. Podobną do niej jest yaruarlocro – dodatkowym składnikiem jest wysmażona krew wołowa, wygląd tej zupy nie zachęca do jedzenia, ale uwierzcie na słowo – jest naprawdę smaczna! Ciekawym smakiem zadowala również sancho de yuca, zupa jarzynowa z korzeniem manioku, viche – zupa rybna z orzeszkami ziemnymi, a także caldo de papas – zupa na krowim kopycie z gniecioną kukurydzą. Większość tych zup wywodzi się z Guayllabamba, które położone jest 30 minut drogi od Quito. Będąc tam możemy zjeść obiad w jednej z wielu godnych polecenia restauracji.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują na Ekwadorze?
Główne potrawy, których musisz spróbować to m.in.: empandas de morocho – wydrylowana kukurydza nadziewana mięsem, zazwyczaj mieloną wołowiną oraz groszkiem, serwowane z sosem aji, ceviche, o którym wspomniałem wcześniej, encocadas – krewetki lub ryba z mleczkiem kokosowym, humita – masa, którą przygotowuje się z kukurydzy, sera, mleka, masła, soli i chilli, zawijana jest w liście kukurydziane. Stanowi pyszny dodatek do kawy, cazuela - zupa o smaku orzechowym, którą podaje się na gorąco z kawałkami ryb, platanami i warzywami. Niesamowitym wyzwaniem dla podróżujących może być cuy – tradycyjne danie wysokogórskie, którym jest pieczona świnka morska podawana z ziemniakami w sosie serowym i sałatą.
Większość potraw „ekwadorskich” można zjeść na ulicy dzięki obwoźnym garkuchniom (uliczni sprzedawcy przygotowują dania w domu). Nie każdy jest w stanie skusić się na taki sposób testowania potraw, dlatego turyści często korzystają z lokalnych restauracji. Na standardowy obiad składa się zazwyczaj: zupa, danie główne, sok oraz deser, kwota za taki posiłek waha się między 1,5 a 3 USD Należy jednak być ostrożnym w odwiedzaniu przydrożnych knajpek – poziom higieny na niektórych obszarach nie jest wysoki. Żeby zjeść tradycyjne ekwadorskie przysmaki wystarczy zapytać o comida tipica. Tradycyjnym potrawom sprzyjają również targi, na których możemy nabyć lokalne jedzenie obok świeżych owoców, warzyw, czy mięs. Główne miejsca targowe to: Quito (Mercado Santa Clara oraz Mercado Central), Ambato (Mercado Central), Guayaquil (Mercado Central), Cuenca (Mercado de Agosto). Będąc w okolicy Quito warto odwiedzić La Choza – znaną restaurację serwującą tradycyjne dania.
Restauracje w Ekwadorze (Quito) warte odwiedzenia:
- BamBao
Cena: tanio
Kuchnia: fast food, fusion, zdrowa, wegetariańska, wegańska, bezglutenowa
Mała restauracja, ale bardzo chwalona za świeże jedzenie i niesamowite soki. Przyjazna dla rodzin z dziećmi.
Adres: Turquia N36-25 y Av. 6 de Diciembre | Diego de Robles, Quito 170150, Ekwador
- Lero Lero
Cena: tanio
Kuchnia: amerykańska, południowoamerykańska, ekwadorska
Restauracja z lokalnym jedzeniem, czasami odbywają się tam ciekawe eventy, wyjatkowo zachwalane są tam burgery. Jest możliwość rezerwacji.
Adres: Chile 930 | y Guayaquil, Quito 170401, Ekwador
- Uku Pacha
Cena: tanio
Kuchnia: amerykańska, łacińska, śródziemnomorska, hiszpańska
Przyjazna casualowa restauracjo-kawiarania z możliwością rezerwacji.
Adres: M. Espinoza | Los ríos, Quito 170136, Ekwador
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Aguardiente – jest to najbardziej popularny alkohol w Ekwadorze, produkowany na bazie cukru trzcinowego, rodzaj wódki zawierający od 29% do 60% alkoholu.
Chicha – coś w rodzaju piwa pochodzącego z fermentacji ryżu, trzciny cukrowej, kukurydzy oraz owoców. Napój ten spożywany jest głównie w górach i Amazonii. Wśród plemion amazońskich popularne jest to, że to kobieta przygotowuje chicha.
Mistales – będąc w stolicy musimy spróbować tego trunku. Jest to destylat z ziół, mięty i skórki pomarańczowej. Tradycja przygotowania tego napoju sięga XVIII wieku, wówczas częstowano nim przybyszów i w ten sposób okazywano swoją gościnność.
Zazwyczaj na koncertach jest zakaz wnoszenia i picia alkoholu, wtedy ochrona jest bardzo skrupulatna i sprawdzi nas kilka razy przed wejściem na imprezę. W niektórych rejonach jest zakaz sprzedaży alkoholu w danych godzinach, mimo to większość sprzedawców nie przestrzega tego przepisu.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna na Ekwadorze.
Redaktor