SzwajcariaJedzenie i napoje
Jak wiemy, góry to znak rozpoznawczy Szwajcarii i są obecne we wszystkich aspektach życia tego kraju, nawet w kuchni! Toblerone – Szwajcarska czekolada uformowana jest na kształt Alp. Nazwa łakoci pochodzi od nazwiska rodziny Tobler, połączona z torrone (z niemieckiego – nugat) i podobno swój kształt zawdzięcza szczytom Alp, a w szczególności jednemu – Matterhorn. To jednak nie jedyna czekolada produkowana w Szwajcarii – zarówno Lindt, jak i Nestlé to wyroby szwajcarskie.
Kraj ten szczyci się również wyśmienitymi serami, a będąc w Szwajcarii nie można nie spróbować słynnego fondue. To stopiony ser, który podawany jest w małym garnuszku nad płomieniem, który utrzymuje jego temperaturę i płynność. Do sera dostajemy chleb pokrojony w małe kawałki. Nabijamy chleb na widelec i moczymy go w serze kreśląc w nim „ósemki”. Uważaj jednak! Osoba, której chleb spadnie z widelca do sera, musi wykonać zadanie, np. przebiec wokół budynku w „stroju Adama” lub postawić wszystkim piwo. No, chyba że jesteś w Genewie – wtedy Twoim zadaniem będzie kąpiel w lodowatym jeziorze.
Fondue było jedzone w Szwajcarii od wieków, a wymyślono je w celu zrobienia użytku z chleba i sera, które, powiedzmy krótko, nie były pierwszej świeżości. Dziś jednak jest to narodowa potrawa, tak wiec pobyt w Szwajcarii bez fondue, to jak wyjazd do Paryża, bez selfie na tle Wieży Eiffla! Raclette to kolejna potrawa serowa. Ser ten jest topiony w specjalnie do tego celu przystosowanej maszynce, po czym moczy się w nim kawałki mięsa, warzyw i chleba.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują w Szwajcarii?
Jak widać, czas posiłku w Szwajcarii to również okazja do spotkań towarzyskich – siedzimy przy jednym stole, mamy wspólny garnek i dużo śmiechu oraz zabawy. Rosti to kolejna pyszna propozycja – to starte ziemniaki z odrobiną masła, podawane ze smażonym jajkiem, boczkiem, serem lub grzybami. Nie ma nic lepszego niż taki syty posiłek zjedzony przy kominku po dniu pełnym atrakcji w górach. Restauracje często maja muzykę na żywo i szybko zorientujecie się, że Szwajcarzy lubią się bawić!
A bawić lubią się przy swoim ulubionym trunku – schnappsie! Produkowany z ziół i owoców, często gości na Szwajcarskich stołach. Nie zapomnieć należy jednak o wyśmienitych szwajcarskich winach, zwłaszcza w rejonie kantonu Valais. Jeśli napoje wyskokowe to nie Twoja działka – polecamy spróbować Rivelle – słodki, lekko gazowany napój, lub Ovomaltine – czyli szwajcarskie kakao. Być może kojarzycie Ovaltine – to samo kakao, sprzedawane w Anglii, a nazwa rożni się, gdyż popełniono błąd gdy po raz pierwszy napój był eksportowany na wyspy!
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Szwajcarii.
Redaktor