Tajlandia

TajlandiaPolityka wjazdowa

Przepisy wjazdowe

Wjeżdżając do Tajlandii można mieć przy sobie litr alkoholu, 200 papierosów lub 250 gram tytoniu/cygar. Zabierając ze sobą silne leki, warto mieć także recepty od lekarza, ponieważ podlegają one szczególnej kontroli. Zakazane jest także przewożenie materiałów pornograficznych. Kupując pamiątki, które chcemy zabrać ze sobą do Polski, warto zachować czujność. Specjalne pozwolenie należy posiadać w przypadku storczyków i wizerunków Buddy np. figurek (przekraczających wysokością 20 cm). Z pewnością nie uda się przewieźć wyrobów ze skóry krokodyli i węży, produktów wykonanych z kości słoniowej czy tygrysich pazurów, a także popularnych wśród turystów trunków typu „cobra whiskey”. Trudności napotkać można także przy muszlach lub fragmentach rafy koralowej.

 

>>>ZOBACZ TEŻ: Najsilniejsze paszporty świata: na którym miejscu plasuje się polski paszport?

Wiza

Wszystko zależy od celu, w jakim udajemy się do Tajlandii i od czasu, jaki chcemy w niej spędzić. Najprościej sprawa przedstawia się w przypadku osób, które lecą w celach turystycznych na mniej niż 30 dni. Nie potrzebują one żadnej wizy. Muszą jednak posiadać odpowiednie zabezpieczenia finansowe – ok. 10 000 (THB). A na lotnisku muszą okazać:

- paszport (ważny przez minimum pół roku od dnia przybycia);

- bilet lotniczy, którego data powrotu wskazuje, że nastąpi on w przeciągu najbliższego miesiąca.

Te same zasady dotyczą tych, którzy zdecydują się dotrzeć do Królestwa Tajlandii drogą lądową np. z Birmy lub Kambodży. Z tym wyjątkiem, że mogą oni pozostać w kraju przez 15, a nie 30 dni.

Osoby planujące pobyt dłuższy niż 30 dni muszą stawić się w Ambasadzie Królestwa Tajlandii w Warszawie i złożyć odpowiednie dokumenty. Aby wszystko przebiegło pomyślnie, należy wypełnić wniosek wizowy, posiadać paszport ważny przez minimum pół roku i wystarczające środki finansowe – ok. 20 000 (TBH), okazać bilet lotniczy, dołączyć swoje aktualne zdjęcie i zapłacić 120 złotych. Okres oczekiwania wynosi ok. 2 dni.

Wiza upoważnia do 60-dniowego pobytu na terenie Tajlandii, z możliwością przedłużenia o kolejne 30 dni. Jest aktualna przez 3 miesiące, w ciągu których do kraju wjechać można maksymalnie 4 razy.

Do dyspozycji są także wizy studenckie, biznesowe i tranzytowe. Zaleca się pilnowanie terminów, ponieważ urzędnicy na lotnisku skrupulatnie je sprawdzają. Jeśli dopatrzą się, że samowolnie przedłużyliśmy nasz pobyt, szybko objęci zostaniemy odpowiednią sankcją.

Każdy wjeżdżający do kraju musi wypisać karty przylotu i odlotu, które otrzyma podczas kontroli paszportowej lub w samolocie. Wypełniając tę pierwszą, oprócz danych osobowych należy wpisać adres hotelu/hostelu, w którym zatrzymamy się po opuszczeniu lotniska. Kartę odlotu oddaje się w dniu powrotu do Polski.

Już wiecie, jakie warunki trzeba spełnić, by przebywać w Tajlandii ? Zatem sprawdźcie połączenia lotnicze, które znajdziecie korzystając z naszej wyszukiwarki tanich lotów! Spać też gdzieś trzeba, ale jak znaleźć najtańszy hotel dostosowany do Waszych wymagań? Zerknijcie tutaj, żeby znaleźć najlepsze oferty noclegów. 

Szukanie lotów i noclegu to nie dla Was? Dajcie nam szansę zrobić to za Was. Koniec z horrendalnie wysokimi cenami biletów lotniczych i hoteli. Przekonajcie się sami, kontaktując się z nami na poprzez formularz kontaktowy  lub przez nasz Fanpage na Facebooku. Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Miejsca i atrakcje w Tajlandii.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-22 12:19:46
Michał
Redaktor
strona www:
adres:
https://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Wielbiciel pięknej pogody i pogoni za nią po świecie. Jego głód do podróżowania i poznawania świata znajduje ujście w organizowaniu wyjazdów innych osób, które pragną zwiedzać nowe miejsca indywidualnie, dogłębnie i bez przepłacania. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się z innymi poprzez działalność portalu Breakplan.pl.

  • Bangkok - plan wycieczki
    Jak zwiedzić Bangkok i nie zwariować? My wiemy ...
    WIĘCEJ>>