NiemcyJedzenie i napoje
Skojarzenia z kuchnią niemiecką jako tłustą i ciężką są słuszne. Nie można jednak uogólniać w ten sposób całego jadłospisu Niemców. Co region, to kuchnia. Na niemiecką kuchnię mocno wpływają smaki sąsiednich krajów. W Niemczech je się bardzo dużo chleba - w różnych regionach można spróbować wielu odmian. Najpopularniejszymi warzywami są kapusta, szparagi i ziemniaki. Te ostatnie, inaczej niż Polsce, są hodowane w nowoczesny sposób - sprzedaje się je gatunkami, z których każdy ma inne przeznaczenie (do smażenia, gotowania, na puree). Będąc w Saksonii warto spróbować tamtejszego deseru Quarkkeulchen. Są to placki z ciasta ziemniaczano – twarogowego z odrobiną wanilii. Wszystko po usmażeniu posypuje się cukrem. Poza tym dużą popularnością cieszy się Apfelstrudel - placek jabłkowy, podawany na ciepło. Po sytym obiedzie Niemcy najchętniej gaszą swoje pragnienie zimnym piwem.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Niemcy słyną ze swoich wyrobów piwowarskich, a w każdym z regionów możecie spotkać wyroby rzemieślniczych browarników. W sklepach górują jednak klasyczne pilsy i lagery. Niemcy są drugim w Europie krajem z najwyższym wskaźnikiem piwa na osobę - w ciągu roku przeciętny Niemiec wypija 110 lirów tego napoju. Wyroby alkoholowe w Niemczech można pić od 16 roku życia. Za spożywanie w miejscach publicznych, nieobjętych wyjątkowym zakazem, nie dostaniecie mandatu. Szczególnie w landach południowych uznaniem cieszą się wina białe. Warto spróbować niemieckiego wina musującego Sekt.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Niemczech.
Redaktor