BułgariaJedzenie i napoje
Bardzo popularnymi składnikami kuchni bułgarskiej są świeże owoce i warzywa. Ponadto dominuje tutaj mięso z rożna, dlatego wegetarianom trudno znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. W nowszych restauracjach jest co prawda większy wybór, ale menu niestety przeważnie jest mało urozmaicone. Sklepy spożywcze w dużych miastach są często bardzo dobrze zaopatrzone m.in. w świeży chleb, sery, kiełbasy, wędzoną szynkę czy produkty mleczne. Owoce, warzywa i jaja najlepiej kupować na targowiskach, drobni rolnicy często wystawiają tam także sezonowe produkty oraz zioła, orzechy, ziarna słonecznika, suszone owoce i rośliny strączkowe. W wielu miastach spotkać można państwowe hale targowe, ale niestety wybór produktów jest tam niewielki.
Popularne bułgarskie dania:
• banica – rodzaj ciasta francuskiego z nadzieniem z sera lub mięsa.
• mleczna Banica – słodsza wersja poprzedniej potrawy. Do ciasta dodaje się dodatkowo jajka, a całość posypuje cukrem pudrem.
• kifla – mała bułka z lekko słodkiego ciasta, nadziewana marmoladą. Często spotykane są również odmiany z kiełbasą lub serem.
• poniczki – bułki smażone na głębokim oleju, przypominające pączki.
• pałaczinki – naleśniki, zwykle podawane z serem.
• kebapczeta – roladki z mięsa mielonego, mieszanki jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny, podawane z kawałkiem chleba.
• kiufte – klopsiki
• nadenica – ostra kiełbaska
• cerewica – kukurydza w kolbach
• fystyci – prażone orzechy
• semki – ziarna słonecznika podawane w papierowych rożkach
• bakława – deser przyrządzany z ciasta listkowego, przełożonego pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru lub miodu.
• gałasz – popularny tort czekoladowy
• bob – ostra zupa fasolowa
• szkembe czorba – flaki
• tarator – chłodnik z jogurtu i ogórków
• pyrżeni czuszki – pieczona papryka
• giuwecz – gulasz przyrządzany z duszonej papryki, bakłażanów i fasoli, z dodatkiem mięsa lub wywaru z mięsa
• kawarma – tradycyjne bułgarskie danie jednogarnkowe, przygotowywane z duszonego mięsa z warzywami
• imam bajali – bakłażany faszerowane warzywami, mięsem i ziołami
• cace/popcze – smażone, małe rybki w cieście naleśnikowym
• skumrije – makrele z rożna
• skumrija na keramidi – makrela podawana w gęstym sosie pomidorowym
Co jeszcze warto wiedzieć o kuchni bułgarskiej?
• Restauracje serwujące dania inne niż bułgarskie są rzadkością
• Lokale gastronomiczne zwykle są czynne w godzinach 11:00-23:00
• Tradycyjne potrawy takie jak dania z rożna czy sałatki serwują tawerny zwane mechana (ze stolikami na zewnątrz i muzyką wieczorami), a także chan lub chancze.
• W miastach działają często tanie restauracje samoobsługowe.
• Ceny w lokalach gastronomicznych w Bułgarii, poza luksusowymi hotelami nie są bardzo wygórowane.
• Trzydaniowy posiłek dla dwóch osób z butelką wina rzadko przekracza cenę 30 lw.
• Na początku posiłku jako przystawkę bardzo często je się sałatki.
• Tradycyjne bułgarskie dania podawane są w kamionkowych naczyniach.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Bułgarski przemysł winiarski zdobył popularność dzięki mocnym czerwonym winom dobrej jakości. Wypróbowane i sprawdzone szczepy winogron np. Cabernet Sauvignon i Merlot uprawia się w różnych regionach kraju (Pomorie, Chaskowo, Asenowgrad, Suhindol). W supermarketach i tawernach różne mieszanki kosztują ok. 10 lw za butelkę.
Popularne wina:
• Cabernet – znane czerwone wino
• Madara – wino produkowane z koncentratu z winogron
• Mełnik – łagodne, czerwone wino z winogron
• Haskowski Merlot – czerwone wino z nutą truskawkową
• Karlowski i Riłski Misket – białe, wytrawne wino
• Muscatel Słowianska – wino deserowe
Bardzo mocne bułgarskie alkohole kosztują ponad 12 lw za butelkę. Często pije się je wymieszane z wodą lub popija się nią trunek.
Popularne mocniejsze alkohole:
• Sliwowa rakija – rakija produkowana ze śliwek
• Kaisiewa rakija – rakija z moreli
• Grozdowa rakija – rakija z winogron
• Carawec – najtańsza krajowa wódka
Bułgarskie piwa:
Zagorka ze Starej Zagory, Astika z Hasowa, Kamenica z Płowdiwu, Pirin, Plewensko Piwo z Plewenu
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Bułgarii.
Breakplan