Bułgaria

BułgariaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Bardzo popularnymi składnikami kuchni bułgarskiej są świeże owoce i warzywa. Ponadto dominuje tutaj mięso z rożna, dlatego wegetarianom trudno znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. W nowszych restauracjach jest co prawda większy wybór, ale menu niestety przeważnie jest mało urozmaicone. Sklepy spożywcze w dużych miastach są często bardzo dobrze zaopatrzone m.in. w świeży chleb, sery, kiełbasy, wędzoną szynkę czy produkty mleczne. Owoce, warzywa i jaja najlepiej kupować na targowiskach, drobni rolnicy często wystawiają tam także sezonowe produkty oraz zioła, orzechy, ziarna słonecznika, suszone owoce i rośliny strączkowe. W wielu miastach spotkać można państwowe hale targowe, ale niestety wybór produktów jest tam niewielki.

salatka bolgarska 900x450

Popularne bułgarskie dania:

• banica – rodzaj ciasta francuskiego z nadzieniem z sera lub mięsa.

• mleczna Banica – słodsza wersja poprzedniej potrawy. Do ciasta dodaje się dodatkowo jajka, a całość posypuje cukrem pudrem.

• kifla – mała bułka z lekko słodkiego ciasta, nadziewana marmoladą. Często spotykane są również odmiany z kiełbasą lub serem.

• poniczki – bułki smażone na głębokim oleju, przypominające pączki.

• pałaczinki – naleśniki, zwykle podawane z serem.

• kebapczeta – roladki z mięsa mielonego, mieszanki jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny, podawane z kawałkiem chleba.

• kiufte – klopsiki

• nadenica – ostra kiełbaska

• cerewica – kukurydza w kolbach

• fystyci – prażone orzechy

• semki – ziarna słonecznika podawane w papierowych rożkach

• bakława – deser przyrządzany z ciasta listkowego, przełożonego pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru lub miodu.

• gałasz – popularny tort czekoladowy

• bob – ostra zupa fasolowa

• szkembe czorba – flaki

• tarator – chłodnik z jogurtu i ogórków

• pyrżeni czuszki – pieczona papryka

• giuwecz – gulasz przyrządzany z duszonej papryki, bakłażanów i fasoli, z dodatkiem mięsa lub wywaru z mięsa

• kawarma – tradycyjne bułgarskie danie jednogarnkowe, przygotowywane z duszonego mięsa z warzywami

• imam bajali – bakłażany faszerowane warzywami, mięsem i ziołami

• cace/popcze – smażone, małe rybki w cieście naleśnikowym

• skumrije – makrele z rożna

• skumrija na keramidi – makrela podawana w gęstym sosie pomidorowym

Co jeszcze warto wiedzieć o kuchni bułgarskiej?

• Restauracje serwujące dania inne niż bułgarskie są rzadkością

• Lokale gastronomiczne zwykle są czynne w godzinach 11:00-23:00

• Tradycyjne potrawy takie jak dania z rożna czy sałatki serwują tawerny zwane mechana (ze stolikami na zewnątrz i muzyką wieczorami), a także chan lub chancze.

restauracja widok 900x450

• W miastach działają często tanie restauracje samoobsługowe.

• Ceny w lokalach gastronomicznych w Bułgarii, poza luksusowymi hotelami nie są bardzo wygórowane.

• Trzydaniowy posiłek dla dwóch osób z butelką wina rzadko przekracza cenę 30 lw.

• Na początku posiłku jako przystawkę bardzo często je się sałatki.

• Tradycyjne bułgarskie dania podawane są w kamionkowych naczyniach.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Bułgarski przemysł winiarski zdobył popularność dzięki mocnym czerwonym winom dobrej jakości. Wypróbowane i sprawdzone szczepy winogron np. Cabernet Sauvignon i Merlot uprawia się w różnych regionach kraju (Pomorie, Chaskowo, Asenowgrad, Suhindol). W supermarketach i tawernach różne mieszanki kosztują ok. 10 lw za butelkę.

wino 900x450

Popularne wina:

• Cabernet – znane czerwone wino

• Madara – wino produkowane z koncentratu z winogron

• Mełnik – łagodne, czerwone wino z winogron

• Haskowski Merlot – czerwone wino z nutą truskawkową

• Karlowski i Riłski Misket – białe, wytrawne wino

• Muscatel Słowianska – wino deserowe 

Bardzo mocne bułgarskie alkohole kosztują ponad 12 lw za butelkę. Często pije się je wymieszane z wodą lub popija się nią trunek.

 Popularne mocniejsze alkohole:

• Sliwowa rakija – rakija produkowana ze śliwek

• Kaisiewa rakija – rakija z moreli

• Grozdowa rakija – rakija z winogron

• Carawec – najtańsza krajowa wódka

 

Bułgarskie piwa:

Zagorka ze Starej Zagory, Astika z Hasowa, Kamenica z Płowdiwu, Pirin, Plewensko Piwo z Plewenu

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Bułgarii.