Kambodża

KambodżaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia w Kambodży jest porównywalna z sąsiednimi krajami, takimi jak Tajlandia czy Wietnam. Najczęstszymi składnikami potraw są: ryż, makaron, jajka, owoce morza, kurczak. Do tego lokalne owoce, jak durian czy mangostin i warzywa: cebula, kapusta, dynia, papryczki chilli i wiele innych. Wszystkie te składniki doprawiane są sosem sojowym, czasem sosem rybnym, curry i zielonym pieprzem, który hodowany jest w okolicy miasta Kampot. Jeśli nie tolerujemy jedzenia na ostro, bądźmy ostrożni, kucharze często sowicie przyprawiają swoje dania. Z czasów kolonizacji Kambodży przez Francję, do jej kuchni przedostało się wiele francuskich potraw, jak np. bagietki oraz żaby. Bez spróbowania tego nie wyjeżdżajcie z Kambodży:

 

    • Amok – stoi na piedestale kuchni Kambodży. W jego skład wchodzi ryż, żółte curry, ryby, orzechy, kurkuma, imbir, reszta zależy od upodobań kucharza, często dodaje się również różne warzywa. 

Lok lak – marynowana wołowina podawana z ryżem, czerwoną cebulą, zielonym pieprzem oraz ogórkiem i pomidorami na sałacie.

Krab w sosie z zielonego pieprzu – kraby w Kambodży, w porównaniu z resztą świata, są niezwykle tanie i przepyszne. Grzechem będzie nie spróbować.

Durian – owoc przez wielu uważany za okrutnie śmierdzący i niedobry, jest taki w rzeczywistości, ale dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu. Na świeżo jest pysznym, słodkim owocem, jakiego nie doświadczymy nigdzie indziej poza Azją.

Ryż w liściu bananowca, z bananem – popularne danie sprzedawane na targach i straganach. Może być przekąską lub deserem. Podawane w formie zawiniątka w liściu bananowca, w środku znajdziemy klejący ryż z żółtym lub czerwonym bananem, gotowany w mleczku kokosowym. Warto spróbować, daje sporo energii na dzień pełen przygód.

Chcecie zrozumieć nazwy potraw serwowanych w Kambodży lub zamówić coś samodzielnie, bez obaw przed obcym językiem? Zachęcamy do skorzystania z kursów językowych oferowanych przez jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursów ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne, macie również dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online i dedykowanego nauczyciela. Po więcej szczegółów zajrzyjcie tutaj.

>>>Szukasz inspiracji do podróży? Zobacz nasze galerie!

 

Poniżej przedstawiamy listę polecanych miejsc, w których można dobrze zjeść, z podziałem na miejscowości.

 

Phnom Penh

  • Street food

Cena: tanie (pomiędzy 2000 rieli a 2 USD za danie)

Kuchnia: tradycyjna khmerska

Adres: Skrzyżowanie Sothearos Blvd i Suramarit Blvd

Na placu, codziennie od południa do zmierzchu, rozstawia się kilkanaście straganów z tradycyjnym Khmerskim grillem, z którego możemy skosztować ryb, krabów, krewetek, różnego rodzaju kiełbasek i mięs, a także potraw z ryżem i owoców. Usiądziemy tutaj przy małych stolikach w towarzystwie miejscowych - w takich warunkach łatwo o nowe znajomości. 

 

Cena: tanie (2 - 3 USD)

Kuchnia: azjatycka

Adres: ulica 79, budynek nr 111; otwarte: 6.00 – 21.00

Specjalnością lokalu jest Singapurska laksa (makaron z żółtym curry), ale w karcie można znaleźć też Indonezyjskie, Malezyjskie i Kambodżańskie specjały. 

 

Cena: średnio (małe porcje 4 - 8 USD, duże 8 - 24 USD)

Kuchnia: azjatycka, europejska, wegetariańska

Adres: 271 Sisowath Quay; otwarte: 9.30 – 1.00

Modny lokal położony przy brzegu rzeki Tonle Sap. Swój sukces zawdzięcza świetnemu designowi wnętrza oraz ciekawemu menu, w którym znajdziemy np. wołowinę z czerwonymi mrówkami, krewetki z czarnym pieprzem w tequili, ale również klasyczne jajka po benedyktyńsku. 

  

Sihanoukville

Cena: tanie (2,5 - 5 USD)

Kuchnia: azjatycka, khmerska, wegetariańska

Adres: 83 Ekareach St; otwarte: 8.30 – 23.00

Szykowna restauracyjka z organicznym jedzeniem. Zjemy tu pasty, kanapki z wypiekanego na miejscu chleba oraz wegańskie desery. Ceny dań głównych wahają się pomiędzy 2,5 a 5 USD.

 

Cena: tanie (od 4 USD)

Kuchnia: owoce morza

Adres: Occheuteal Beach; otwarte: 7.00 – 22.00

Grill bar serwujący głównie owoce morza i mięso. Zestaw składający się z różnych owoców morza kupimy tu za 4 USD.

 

 Battambang

Tanie jedzenie typu street food dostępne jest wokół Psar Nath. Wieczorem, naprzeciwko muzeum miejskiego, otwiera się nocny targ, gdzie również jest okazja do spróbowania pysznych tradycyjnych potraw przyrządzanych na miejscu.

 

Cena: tanie (od 2 USD)

Kuchnia: europejska, azjatycka

Adres: Old NH5; otwarte: 7.00 – 22.00

Ta popularna restauracja przyciąga ludzi, których trochę zmęczyło już tradycyjne jedzenie i mają ochotę na coś bardziej europejskiego. W menu znajdziemy pizzę, pasty, ale również amok z tofu czy dania curry. 

Jedzenie-Kambodza-breakplan

 

Siem Reap

Tanie jadłodajnie umiejscowione są wzdłuż ulicy Psar Chaa. Wyśmienite, tradycyjne dania zjemy tam już za 1,5 USD. Osobom lubiącym samemu gotować polecamy odwiedzenie Angkor Market przy Sivatha St, gdzie kupimy świeże owoce, warzywa i inne składniki.

 

Cena: tanie (od 1,5 USD)

Kuchnia: azjatycka, zachodnia

Adres: Pithnou St; otwarte: 6.00 – 22.00

Kawiarnia urządzona w minimalistycznym stylu, w której można zrelaksować się na wygodnych łóżkach, wypić shake, zjeść pyszne ciastko czy naleśnika oraz skorzystać z darmowego wi-fi. 

 

Cena: średnio (5 - 12 USD)

Kuchnia: khmerska

Adres: Pokambo Ave; otwarte: 11.00 – 22.30

Stylowa restauracja ukazuje nową twarz khmerskiej kuchni. Szef kuchni łączy nowoczesne serwowanie dań z lokalnymi tradycjami. Polecamy kurczaka pieczonego w miodzie z brandy, ryżem, durianem i trawą cytrynową. 

 

Kratie

Będąc w Kratie warto spróbować krolan, jest to kleisty ryż przygotowywany z fasolą, mlekiem kokosowym, gotowany w bambusowej tubie, a także nehm – pikantną rybę podawaną w liściu bananowca. Warto też przejść się na miejski market, gdzie wieczorami otwierają się tradycyjne grille - zjemy tam pyszne mięsne szaszłyki i nie tylko.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Najpopularniejszym alkoholem w Kambodży jest piwo. Na sklepowych półkach najczęściej zobaczymy piwa marki: Anchor, Angkor, Lao, które są jasnymi lagerami, idealnymi na gorącą pogodę. Wyjątek stanowi Black Panther, ciemny stout o przyjemnym kawowym smaku. Najczęściej sprzedawane w puszkach o pojemności 330 ml lub w półlitrowych butelkach, kosztują w granicach 1-2 USD. Na prowincji popularne jest wino palmowe, sprzedawane za około 2000 rieli (0,5 USD) za litr. Jeśli szukamy czegoś mocniejszego, warto spróbować Mekong Whisky. Wbrew nazwie nie jest to typowa whisky, a alkoholowy napój jedynie kolorem przypominający jej smak, o słodkawym, lekko waniliowym smaku. Kosztuje około 2 USD za 0,7 litrową butelkę, jest więc bardzo kuszącym produktem, jeśli myślimy o cenie i jakości.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Kambodży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-23 20:11:27
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy