Węgry

WęgryJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia węgierska bazuje na mięsie i świeżym chlebie. Już od rana Węgrzy jedzą dość tłusto. Tradycyjne węgierskie śniadanie składa się z jaj, serów, salami, chleba posmarowanego smalcem z dodatkiem czerwonej cebuli i papryki lub dżemu. Na obiad tradycyjny gulasz, a na kolację jedna ze słodkowodnych ryb (okoń, płotka, sandacz, sum, karp, węgorz).

Najczęściej używanymi składnikami w kuchni węgierskiej są; papryka (w proszku), kwaśna śmietana, cebula, wieprzowina, drób, ryby słodkowodne (karp, okoń, sum), kiełbasa, salami, ziemniaki.

restauracja wegry 1200x600

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują w Węgrach?

 

Tradycyjne węgierskie potrawy to:

 

Przystawki

Greaves, „Toportyu” lub „teperto”

Chrupiące kawałki pozostałe po topnieniu boczku (skwarki) zazwyczaj spożywane są z chlebem i czerwoną cebulą; danie jest ulubioną przekąską Węgrów do piwa.

Hortobágy

Popularna węgierska przystawka. Naleśniki wypełnione mielonym mięsem wołowym lub gulaszem. Podawane z kwaśną śmietaną.przyprawy wgry 1400x600

 

Pierwsze danie

Jókai

Zupa fasolowa. Swoją nazwę zawdzięcza węgierskiemu pisarzowi Mór Jókai, który był wielkim fanem tego dania. Główne składniki zupy to fasola, golonka, kiełbasa, makaron. Podawana jest z kwaśną śmietaną i przyozdobiona posiekaną natką pietruszki.

Újházi

Popularne danie węgierskie zostało nazwany na cześć aktorki Ede Újházi. Jest to zupa z kawałkami dojrzałych kurzych podrobów, makaronem i warzywami. Danie często podawane na weselach, a także w czasie przeziębienia.

Gulaszowa w kociołku

Gulasz to narodowa potrawa Węgier. Składa się z mięsa wołowego i warzyw. Danie zazwyczaj gości na niedzielnym stole.gulasz wgry 1400x600

 

Danie główne

Halászlé

To danie główne, które zajmuje ważne miejsce w menu każdego Węgra. Halászlé jest mieszanką ryb, ziemniaków oraz zielonej i czerwonej papryki.

Langos

Placek ziemniaczany z drożdżami, smażony w głębokim oleju, a następnie podawany z sosem czosnkowym i kwaśną śmietaną; zazwyczaj posypuje się go również serem.

Ratatuj” – leczo

Danie sezonowe. Zazwyczaj przygotowane z trzech głównych składników: cebuli, papryki, pomidorów. Istnieje kilka sposobów przygotowywania potrawy. Można dodać według uznania jajka, ryż, jęczmień czy ziemniaki.leczo wgry 1400x600

Kurczak Paprikash

Jedyne w swoim rodzaju tradycyjne danie węgierskie. Jego głównymi składniki jest mięso z kurczaka, cebula, pomidor, papryka, śmietana i przyprawy (papryka, sól, pieprz, czosnek). Zazwyczaj kurczak paprikash jest podawany z kluskami lub kopytkami.

Papryki krumpli

Gulasz na bazie ziemniaków z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Często przygotowany jest w bogrács, czyli kociołku. Spożywany na obiad lub kolację.

Gołąbki

Danie sporządzone z marynowanych liści kapusty, zwykle faszerowanymi mięsem wędzonym, kiełbasą, boczkiem. Jest to tradycyjne danie świąteczne, ale także często podawane na święta świniobicia.

Túrós csusza

Słony makaron, uprzednio ugotowany i upieczony łączy się z aromatycznym twarogiem i kwaśną śmietaną oraz chrupiącym smażonym boczkiem.papryczki wgry 1400x600

 

Deser

Beigli

Ciasto z makiem i orzechami. Tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Współcześnie dodaje się do niego bakalie, suszone owoce (śliwki, pomarańcze, wiśnie) oraz kasztany.

Dobos

Ciasto wymyślone przez Józsefa Hungaricum C. Dobos, słynnego mistrza cukiernictwa z Budapesztu. Jest to ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowym.

Purée z kasztanów

Masa z kasztanów przyozdobiona bitą śmietaną. Jeden z ulubionych deserów węgierskich miłośników gastronomii.

"Kurtoskalacs"

Ciasto bardzo popularne na Węgrzech. Przygotowane przez owinięcie ciasta wokół drewnianego wałka, następnie pieczone na złocisty kolor na opale drzewnym. Podawane otaczane w cukrze, orzechach włoskich, cynamonie lub kakao. Łatwe do nabycia w licznych ulicznych budkach, specjalizujących się w sprzedaży tego specjału.

Strudel

Strudel nadziewa się makiem, orzechami i bakaliami.strudel wgry 1400x600

Somló

Jeden z najbardziej znanych deserów węgierskich. Ciasto biszkoptowe polane sosem czekoladowym i ozdobione bitą śmietaną.

Pottyos

Przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez tych starszych łasuchów. Twarożkowy batonik oblany czekoladą jest bardzo znanym przysmakiem na Węgrzech. W sieci McDonald's można nawet nabyć McFlurry z dodatkiem tego specjału.

 

Napoje

Woda mineralna Ásványviz

Dzięki naturalnym minerałom woda ma niepowtarzalny smak oraz właściwości lecznicze.

Kawa

Węgry mają najstarszy zwyczaj picia kawy w Europie, dlatego też uwielbiają spędzać wolny czas w kawiarniach.

Na Węgrzech w każdym zakątku miasta, a w szczególności w centrum, jest dużo restauracji i barów. W ostatnich latach na Węgry przybyło wielu kucharzy z zagranicy i tym samym można tu skosztować nie tylko dań kuchni węgierskiej, ale również potraw z Włoch, Francji, Turcji czy Serbii.kawa wgry 1400x600

 

Wybierając się do restauracji większość zastanawia się, którą wybrać i czy będą w niej dania, które trafią w gust. Na Węgrzech nie ma z tym problemu. W nazwie każdej restauracji widnieje słowo klucz, dzięki któremu można dowiedzieć się jakich potraw się w niej spodziewać. Etterem oznacza bar w którym serwowane są dania różnorodnych kuchni. W csarda podawane są potrawy regionalne. Balaszcsarda to miejsce z rybnymi rarytasami, w vendeglo zjesz tradycyjne dania kuchni lokalnej, a kis-bvendeglo to typowa knajpa.

W dobrym tonie jest pozostawienie w restauracji 10-15% napiwku lub zaokrąglenie rachunku do równej kwoty. Kiedy chcesz już zapłacić, nie zostawiaj pieniędzy na stole. Poinformuj o tym kelnera. Jeśli nie masz równej kwoty pieniędzy do zapłacenia, powiedz kelnerowi ile chcesz zapłacić wraz z napiwkiem. Jeżeli przy płaceniu powiesz „dziękuję” oznacza to, że nie oczekujesz reszty. Wybierając się do restauracji weź ze sobą gotówkę. Nie we wszystkich lokalach istnieje możliwość płacenia kartą.chleb w gry 1400x600

Najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana pieniędzy jeszcze przed wyjazdem. Możecie to zrobić u naszego partnera, wystarczy kliknąć w poniższy baner (jeśli macie włączonego adblocka lub korzystacie z telefonu, to baner się nie wyświetli):

 

Będąc w Budapeszcie dla własnego komfortu lepiej zarezerwuj stolik ok. 2 dni przed pójściem na obiad do ekskluzywnej restauracji, w porze lunchu możesz mieć problem ze znalezieniem stolika tylko dla siebie.

Węgrzy uwielbiają jeść na świeżym powietrzu, dlatego każda restauracja zapewnia klientom ogródek. Niestety spożycie tam posiłku wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Udając się do węgierskiego baru na pewno nie wyjdziesz z niego głodny. Dania są duże, ale w przystępnych cenach. Przykładowo, za zupę i naleśniki zapłacimy ok. 600 Ft. Obiad składający się z zupy lub sałatki, dania głównego i deseru to koszt ok. 1000 Ft, a obiad w wyrafinowanej restauracji kosztuje ok. 1800 Ft.

Doskonałym miejscem na przekąskę oprócz barów są winiarnie. Do wina podawany jest chleb ze smalcem, papryką i cebulą lub grzanki z serem, kminkiem i papryką.

tapolca wegry 1200x500

Na Węgrzech popularne są cukiernie i kawiarnie, w których Węgrzy uwielbiają spędzać czas przy filiżance kawy.

W stolicy powszechne są eleganckie domy w stylu wiedeńskim serwujące kawę i ciastka. Większość restauracji otwiera się ok. 12:00 a zamyka o 23:00. W nocy czynne są fast-foody.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Co warto zobaczyć w Węgrach?

 

Restauracje

 

Szentendre:

- Langos Stand – w tym miejscu, jak nazwa mówi, specjalnością jest węgierski przysmak – langos. Miejsce typu fast-food, danie dostaje się szybko. Można wybierać spośród kilkunastu opcji smakowych langosa. Ceny są bardzo przystępne.

- Uj Muvesz Etterem Es Kavezo – lokal znajduje się w pobliżu Muzeum Marcepanu. Dominuje kuchnia węgierska, specjalnością jest zupa gulaszowa. Ceny bardzo atrakcyjne.

- Mjam – dania kuchni karaibskiej. Oprócz pysznego jedzenia, można tu także wypić doskonałe wino. Ceny średnio wysokie.bar wgry 1400x600

 

Wyszehrad:

- Vadasz Sarda – przepyszne dania kuchni węgierskiej w przystępnych cenach. Z okien restauracji, jak również z tarasu, można podziwiać piękny widok na Zakole Dunaju.

- Renaissance – podawane są tu zarówno dania węgierskie, jak i międzynarodowe. Ceny średnio wysokie. Atrakcja są odgrywane w tym miejscu inscenizacje pojedynków rycerskich.

 

Esztergom:

- Primas Pince – restauracja znajdująca się w winnej piwnicy. Podawane potrawy węgierskie, ceny tutaj są dość wysokie.

- Arany Elegant – mała knajpka serwująca regionalne potrawy. Porcje są duże, a ceny małe.

Eger:

- Aranysip Express Etterem – lokal samoobsługowy. Oferuje regionalne dania domowe w niskich cenach.

 kawiarnia wgry 1400x600

Miszkolc:

- Alabardos Etterem – uważany za najbardziej ekskluzywny lokal w Miszkolcu. Serwuje dania kuchni węgierskiej, ceny są wysokie.

- Deryne-haz – gospoda serwująca dania kuchni węgierskiej. Ceny są przystępne, a dania smaczne.

 

Szekesfehervar:

- Da Lorenzo Ristorante – W nowoczesnych wnętrzach można skosztować dań kuchni włoskiej. Ceny dosyć wysokie.

- Castrum Lovagi Etterem – w tym miejscu można poczuć się jak w średniowiecznym zamku, podczas jednej z organizowanych tu często uczt. Ceny średnio wysokie.

 

Tokaj:

- Degenfeld – mix kuchni węgierskiej i międzynarodowej. Odbywa się tu także degustacja win. Ceny średnio wysokie.

- Rona Etteren – specjalnością tego miejsca są ryby przyrządzane na kilkanaście sposobów. Ceny średnio wysokie.warzywa wgry 1400x600

 

Debreczyn:

- Rezi neni Konyhaja – tania restauracja ze specjałami kuchni węgierskiej.

- Pompeji Etterem – ekskluzywna i dość droga restauracja ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej.

 

Kecskemet:

- Geniusz – można tu skosztować dań kuchni węgierskiej i francuskiej. Ceny średnio wysokie.

- Mini Grill – miejsce, w którym można zjeść szybko, tanio i smacznie. Podawane tu są m.in.: gyros, pizza i szaszłyki.

 

Jeżeli do tej pory nie byliście przekonani do odwiedzenia Węgier, to czytając o pysznym jedzeniu na pewno zmieniliście zdanie :). Jedyne, co musicie zrobić, żeby skosztować tych wszystkich potraw, to zarezerwowanie lotu i noclegu. Nie ma na co czekać! Chcielibyście, żebyśmy zajęli sie organizacją za Was? Wejdźcie w zakładkę "Wycieczki na własną rękę" i napiszcie do nas.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Węgry położone są w północno-wschodniej strefie produkcji wina w Europie. Kraj posiada unikalny wybór tych trunków. Można tu znaleźć białe wina: chardonnay, riesling. Półwytrawne białe: zoldszilvani, harslevelu, szurkebarat. Półsłodkie: tramini, muskotaly. Wytrawne czerwone: kekfrankos, burgundi, oporto, pinot noir, cabernet. Półwytrawne czerwone: merlot, słynne wina aszú.alkochol wgry 1400x600

 

Na Węgrzech występuje wiele winnic produkujących szeroką gamę charakterystycznych trunków. Począwszy od wytrawnego, nasyconego czerwonego wina z rodzimych winogron Kékfrancos, a kończąc na słodkim białym Tokaju. Będąc tutaj, koniecznie trzeba spróbować przynajmniej niektórych odmian.

Najbardziej popularnym winem na Węgrzech jest tokaj. To deserowe, dość mocne wino. Niezwykły smak zawdzięcza wulkanicznej glebie, na której rosną winorośle, a także szlachetniej pleśni jaka pokrywa winogrona.winogrona wgry 1400x600

Tradycyjna wódka węgierska to owocowa palinka produkowana w północnej części kraju. Trunek przygotowuje się destylując sfermentowane owoce. Powszechnie wykonywana z owoców takich jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele, wiśnie, truskawki.

Najsmaczniejsze węgierskie piwo można wypić w Budapeszcie. Miasto słynie z takich gatunków jak: kobanyai  i arany aszok. Równie cenione browary znajdują się w Sopran i okolicy Miszkolca.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Węgrach.