Chorwacja

ChorwacjaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Jak już wiecie, wyspa Pag słynie z sera, który zdobywa wiele nagród w konkursach na świecie. Jest to Paški sir produkowany z sera owczego o twardej konsystencji. Został uznany za jedno z dóbr kulturowych Chorwacji. Oprócz tego warto spróbować pršut czyli szynki wędzonej na słońcu i wietrze. Można by rzec, że jest to odpowiednik szynki parmeńskiej. Istnieje również pewien typ wędliny – kulen, który pochodzi z regionu Slawonii. Z innych dań mięsnych należy spróbować ćevapčići – mięso mielone uformowane w podłużne ruloniki oraz ugrillowane. Istnieje wersja podana na talerzu z warzywami lub w bułce.

Nie zapominajcie o tym, że Chorwacja jest krajem nadmorskim, więc warto postawić na ryby oraz owoce morza, m.in. słone i marynowane sardele (slani i mariniari incuni), grillowaną rybę z burakiem liściowym (riba gradele i blitva) oraz czarne risotto (crni rizot).

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Każdy, kto przebywa w Chorwacji choć raz, musi spróbować lokalnego alkoholu, jakim jest rakija. Jest to trunek destylowany najczęściej z owoców oraz posiada od 40 do 50, a nawet 60% zawartości alkoholu. Wyróżnić można rakiję ze śliwek (šljivovica), z dodatkiem orzechów (orahovica) czy też z ziołami (travarica). Oczywiście istnieje jeszcze kilka innych odmian, których warto spróbować, mając ku temu okazję. W sklepach z pamiątkami można również kupić rakiję jako prezent dla najbliższych w ozdobnych butelkach o różnych kształtach oraz wielkości. Natomiast jeśli chodzi o kupowanie alkoholu i konsumowanie go na miejscu, to warto zaopatrywać się u osób prywatnych.

Dla osób lubiących wino, należy pamiętać, że wino dla Chorwata to tylko i wyłącznie wino wytrawne. Oczywiście nie oznacza to, że nie można kupić wina słodkiego, jednak wtedy należy poprosić o prošek. Najbardziej polecanymi są wina pochodzące z regionu Slawonii, m.in. Iločki Traminac, Kutjevački Rizling oraz Graševina.

Oczywiście w Chorwacji można kupić również piwo, jednak należy pamiętać, że jest one stosunkowo słabe w porównaniu z polskimi. Można wyróżnić dwa najbardziej popularne piwa: Karlovacko (piwo typu pilzner o zawartości alkoholu ok. 5,5%)  oraz Ożujsko (piwo marcowe typu lager o zawartości alkoholu ok. 5%), dostępne również jako radlery. Cena piwa jest uzależniona od tego, czy kupujemy je w zwykłym sklepie, na stacji lub w restauracji.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Chorwacji.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-30 08:31:38
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy