Rumunia

RumuniaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

 

Kuchnia rumuńska jest bardzo smaczna i odpowiada preferencjom żywieniowym Polaków. Wiele dań jest podobnych, dlatego nie przeżyjecie kulinarnego szoku. Osoby nieufne w stosunku do nowości znajdą tradycyjne i popularne w Europie dania, natomiast osoby, które lubią żywieniowe eksperymenty także nie będą rozczarowane. W restauracjach możecie spotkać wiele unikalnych i ciekawych regionalnych potraw. Popularne są dania mięsne, dania z grilla, wszechobecny gotowany boczek, golonki w kapuście, mielone kotleciki. Na pierwsze danie warto spróbować tradycyjnych zup i gulaszu, przygotowywanych na wywarach mięsnych często z dużą ilością mięsa i fasoli. W południowo-wschodniej części kraju można zauważyć naleciałości kuchni tureckiej, pozostałości po dawnej osmańskiej okupacji tych terenów. Z tego okresu pochodzi solony jogurt, potrawy z bakłażana i słynne sarmale, danie numer jeden w całym kraju. Kuchnia rumuńska ma także naleciałości innych nacji zamieszkujących te tereny Węgrów, Serbów czy Niemców. Na uwagę zasługują napoje alkoholowe, szczególnie wina, z których produkcji Rumunia jest znana na całym świecie, bardzo dobre są także piwa i wszechobecna śliwowica.

Miejsc gdzie możemy zjeść dobry posiłek jest bardzo dużo i nie należy się tu obawiać problemów żołądkowych, tak jak już wspomniano Rumunii to czysty i kulturalny naród. Podczas posiłku proponuję rozejrzeć się po restauracji, wystrój wnętrz jest często bardzo kreatywny. Rzadko spotyka się tu bezduszne białe ściany, a dekoracja najczęściej posiada pewien konkretny styl czy temat przewodni. Nie ma masówki nastawionej na zarabianie na turystach, co spotyka się w tak wielu europejskich miastach, które w sezonie pękają w szwach od przyjezdnych. Właściciele rumuńskich restauracji chcą aby klient poczuł się u nich dobrze, wspominał czas tam spędzony i wracał często.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują w Rumunii?

 

Przysmaki, których warto spróbować:

Ardei umpluti – gotowana i zapieczona papryka, nadziewana mielonym mięsem i ryżem.

Ciorba de burta – flaczki, podawane jednak w zupełnie inny sposób niż w Polsce. Zupa ma kolor żółty i pachnie mocno czosnkiem. Tradycyjna potrawa, ale smakowitość dyskusyjna.

Ciorba de fasole - zupa gulaszowa z mięsem i fasolą, bardzo smaczna i pożywna.

Ciorba de vacuta - zupa gulaszowa z dużą ilością mięsa, bardzo smaczna i pożywna. Naleciałość wpływów kuchni węgierskiej.

Mititei - Mici – małe kiełbaski z mielonego mięsa, najczęściej z baraniny lub wołowiny, uformowane w niewielkie wałeczki, przygotowywane na grillu. Spotykane też w krajach bałkańskich.

Muraturi - warzywa kwaszone lub w occie – podawane w dużych kawałkach lub w całości jako surówka. To nie tylko ogórki czy kapusta, lecz także kalafiory, papryki, buraki czy marchew.

Pilaf – smażony ryż z mięsem i warzywami.

Placinta – placek z ciasta francuskiego wypełniony mięsem, kapustą, serem lub grzybami. Przypomina chorwacki burek.

Polenta – inaczej zwana mamaliga, lub po polsku mamałyga, gotowana kaszka kukurydziana podawana do drugiego dania zamiast ziemniaków czy ryżu.

Sarmale – najbardziej tradycyjne rumuńskie danie, niezbędne w każdym domu w czasie obchodów różnych świąt i uroczystości. Wyglądem przypomina nasze gołąbki, tylko najczęściej znacznie mniejsze, wypełnione mięsem wieprzowym lub wołowym z dodatkiem ryżu, czasem też grzybów. Różnica polega również na używaniu kiszonej kapusty do zawijania mięsa, w przeciwieństwie do świeżej kapusty używanej w Polsce. Danie jest dosyć tłuste, podawane najczęściej z kawałkami boczku, kwaśną śmietaną lub mamałygą. Zdarzają się malutkie sarmale przypominające cygaretki zawijane w liście winogron zamiast kapusty. Ten rodzaj dania to wpływy kuchni tureckiej.

Sorici – podwędzana skórka z boczku, serwowana pokrojona na wąskie paseczki, taka przekąska do przegryzienia.

Varza calita - kapusta kiszona podawana na ciepło z sosem pomidorowym, przypomina nasz bigos, lecz najczęściej jest to produkt bezmięsny. Natomiast kiszona kapusta kupowana w markecie jest pakowana jako cała ukiszona głowa kapusty, ba, najczęściej są to dwie głowy. Co tu począć z taką ilością, chyba tylko narobić sarmali dla wszystkich znajomych i rodziny.

Zacusca – pasta z papryki i pomidorów, smarowidło na chleb. Odpowiednik dostępnego na Bałkanach specjału zwanego ajvar.

Baklava – turecki deser, ciasto francuskie z orzechami oblane słodkim syropem i miodem.

Papanași – słodki deser, przypominający nasze pączki oblane sosem owocowym i śmietaną.

Kurtoszkołacz – kojarzony z Węgrami, ale oryginalnie pochodzi z Rumunii. Rodzaj wielkiej zwijanej słodkiej rurki, produkowanej na oczach przechodniów i sprzedawanej na ulicach. Pojedyncza sztuka to porcja raczej dla dwojga lub trojga.

Covrigi – precle, słynna i popularna słona przekąska na mieście. Można spotkać zwyczajne precle w preclowym kształcie lub podłużne nadziewane szynką, serem, pieczarkami itp.

ROM – słynny czekoladowy batonik, rodem z PRLu, w opakowaniu w kolorach rumuńskiej flagi, niezbyt smaczny, ale powszechnie kupowany jako pamiątka do obdarowywania gości. Przypomina wedlowski batonik Pawełek.

baklava-rumunia-breakplan

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?

Alkohole

Ciujka, Tuika, Palinka – domowe wódki o mocy 50-60%, najczęściej śliwowice. Bardzo popularne w całej Rumunii, szczególnie zwiedzając małe miejscowości możecie być pewni, ze uda Wam się skosztować tego trunku, a nawet zakupić go od lokalnych producentów.

Wino – produkcja wina cieszy się dużą popularnością i posiada wiekowe tradycje. Rumunia słynie na świecie z wytwarzanych tu wykwintnych win. Najbardziej znane są wina z terenów Jidvei, Segarcea i Vrancea oraz wino Cotnari (Zawartość alkoholu 11.50%). Popularne są wina domowej roboty, można je kupić w wielu miejscach w plastikowych butelkach z recyklingu.

Piwa:

Ursus – najpopularniejsza marka piwa, z łaciny nazwa ta oznacza słowo niedźwiedź. Bardzo dobre piwo, sprzedawane w tradycyjnych butelkach czy puszkach po 0,5 l a także w plastikowych butelkach o pojemności 1l i 2l (5,0% zawartości alkoholu).

Stejar (wym.Steżar) - bardzo smaczne piwo o wysokim stężeniu alkoholu 7,0%.

Ciuc, Silva, Timisoreana – inne rumuńskie popularne piwa.

 W Rumunii panuje zakaz spożywania alkoholu w otwartej przestrzeni publicznej, parkach czy środkach transportu. Zakupu mogą dokonywać osoby powyżej 18 roku życia.

 

>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Rumunii.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-23 13:39:06
Redakcja
Redaktor

Autorem tego przewodnika jest osoba, która była, kocha lub zna miejsce, o którym właśnie czytasz. Jeżeli chcesz, żeby Twoja podróż po opisywanym miejscu została zaprojektowana z ogromną pasją i pieczołowitością, to zapraszamy do kontaktu z naszym ekspertem poprzez ten formularz kontaktowy