ŁotwaJedzenie i napoje
POTRAWY I NAPOJE
Potrawy
Łotewska kuchnia jest bardzo bogata w nabiał, szczególnie pod postacią żółtego i białego sera oraz zsiadłego mleka. Chleb żytni i chleb kukurydziany są na łotewskich stołach niemal codziennie, a przy okazji świąt nie może zabraknąć piragów. Piragi, chociaż brzmią jak pierogi, to wcale nimi nie są. To małe paszteciki faszerowane boczkiem i cebulą. Najczęściej serwowanymi rybami w Łotwie są: śledźie, łososie, szczupaki i węgorze w postaci filetu, zupy lub galarety. A że rybki lubią pływać to… zaraz do tego przejdziemy.
Jeśli chodzi o mięsa, królują: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak i kaczka, przyrządzane jako pieczenie, kotlety, klopsy, galarety lub gulasze. Na stołach Łotyszy jest więc naprawdę wszystko.
Groch gotowany z boczkiem i cebulą jest pospolitym domowym posiłkiem, tak samo, jak sałatka z pomidorów podawana ze śledziem, burakami i jabłkami. Najbardziej popularną zupę przyrządza się z chleba kukurydzianego i zagęszcza z śmietaną.
Co do deserów, przysmakiem Łotyszy jest de bess manna (dosłownie manna z nieba), czyli kasza manna ubita z odrobiną soku żurawinowego i kremem waniliowym. Zimą zaś gotowane są kompoty z suszonych jabłek, gruszek i śliwek, które podaje się razem z bitą śmietaną. Z okazji urodzin na stole pojawiają się strucle drożdżowe z rodzynkami i migdałami. Nie obędzie się również bez czekolady, którą Łotysze kochają. Tak jedzą nasi bracia Słowianie. A co piją?
Napoje
Latem bardzo popularny jest kvass, czyli kwas chlebowy. Innym serwowanym na Łotwie napojem jest sok brzozowy. Mieliście kiedyś okazję go spróbować? Jeśli nie, to zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
ALKOHOLE
Flagowym napojem alkoholowym jest Melnis Balzams (Czarny Balsam) o gęstej konsystencji i lekko goryczkowym smaku, który jest sprzedawany jest jako napój prozdrowotny. Ma łagodzić stres oraz zbawiennie wpływać na problemy żołądkowe. Składa się z 16 ziół, a jego receptura pozostaje tajna. Dobrze smakuje jako drink z colą i wódką. Byle nie za często!
Kolejnymi trunkami, które warto spróbować, są Allazu kimelis, przygotowywany na bazie kminku oraz likier owocowy Kursa. Dla miłośników lokalnych wódek polecana jest Kristal Dzidrais.
Wytwarzanie wina nie jest mocną stroną Łotyszy, ale wyjątkiem jest produkcja niedrogiego i podawanego powszechnie w restauracjach łotewskiego szampana.
Ze wszystkich alkoholi narodowym trunkiem naszych sąsiadów jest jednak piwo. Jak na stosunkowo niewielki kraj, Łotwa ma ogromną ilość browarów. Do najbardziej znanych marek łotewskiego piwa zalicza się Aldaris Zelta i Cesu Gaisais. Dla poszukujących bardziej wyrazistych smaków polecane są: Bauskas, Piebalgas, Rigas, Tervetes, Uzavas. Ciekawe, co Wam najbardziej posmakuje?
Polecane lokale:
- Salve Restaurant, Ratslaukums 5, Riga, serwowane są tutaj tradycyjne dania kuchni łotewskiej, ale znajdzie się też coś między innymi dla wegetarian, salve.lv/en/menu.
- Key to Ryga, Kalēju iela 7, Riga, dostaniecie tu świeżą rybę, dobrze przyrządzone mięso, ale także coś słodkiego. Konkretne zestawy możecie zobaczyć tutaj: goo.gl/ObzTPQ.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Łotwie.
Redaktor