SewillaJedzenie i napoje
Zwiedzanie choćby nie wiem jak pasjonujące – męczy. Warto więc wspomnieć o gastronomicznych aspektach tutejszej kultury. Podobnie jak w całej Hiszpanii, najbardziej popularne są miejscowe tapas. Najbardziej znane to salmorejo (mus pomidorowy z jajkiem i szynką), carne con tomate (mięso w sosie pomidorowym), pinchillo (nasz szaszłyk), calamares (kalamary smażone lub z patelni), pulpo gallego (ośmironica), lomo (schab), guisillo (gulasz z warzywami), tortilla... moglibyśmy tak wymieniać bez końca, gdyż lista menu jest w każdym mejscu bardzo bogata. Cena waha się w przedziale 2-3 euro za jedną porcję, jednak natrafiając na odpowieni lokal możemy się najeść.
W Sewilli polecamy bar Las Columnas w pobliżu katedry lub Las Estrellas obok Muzeum Flamenco. Gdy jednak chcemy zjeść coś większego wybierzmy menu dnia (menu del día), które składa się z 2 dań, napoju oraz chleba, a jego cena waha się między 8-15 euro. Oprócz powszechnie dostępnego soku pomarańczowego oraz kawy, warto napić się mosto (moszcz), które przypomina sok winogronowy.
Do jedzenie oczywiście podawane jest wino Rioja (wytrawne), tinto de verano (słodkie, podawane z lodem i cytryną), caña, czyli szklanka piwa.
Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.
Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.
Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.
Redaktor