HiszpaniaJedzenie i napoje
Hiszpańskie jedzenie jest jedną z atrakcji turystycznych w kraju. Hiszpanie przywiązują bardzo dużą uwagę do jedzenia. Każdy posiłek celebrują, poświęcając na jego spożycie dużo czasu. Jedzą duże porcje o dość późnych porach. Typowy Hiszpan kolację zaczyna około 22:00, a obiad między 14:00 a 17:00.
Z racji tego, że Hiszpania jest krajem śródziemnomorskim, na stołach Hiszpanów królują ryby i owoce morza (kalmary, ośmiornice, krewetki), ale są oni także zwolennikami jagnięciny i wieprzowiny. Oprócz tradycyjnych warzyw, często wybierają rośliny strączkowe, tj. groszek, soczewicę, cieciorkę. Oliwy z oliwek w połączeniu z czosnkiem używają do smarowania pieczywa jako alternatywę masła.
Kiedy będziecie w Hiszpanii koniecznie musicie spróbować tapas. To typowa hiszpańska przystawka serwowana na zimno lub na ciepło, przybierająca pomniejszoną wersję dań głównych. Tapas najczęściej spożywa się przy barze popijając winem albo piwem. Najpopularniejsze tapas to: pieczarki z czosnkiem, smażona ryba, hiszpański omlet, oliwki z serami, owoce morza, a także patatas bravas, które są niczym innym jak pokrojonymi, usmażonymi ziemniaki podanymi w obecności ostrego sosu. Tapas jest doskonałym sposobem na spróbowanie nowych dań przed zamówieniem oficjalnego dania głównego.
Jako tradycyjne danie główne możecie zjeść paellę oraz gazpacho. Nazwa pierwszej potrawy pochodzi od patelni z dwoma uchwytami – paella, na której przyrządza się danie. Bazą paelli jest ryż z dodatkiem mięsa i warzyw m.in.: pomidorów, papryki, fasoli. Wyjątkowy kolor nadaje jej szafran. Współcześnie do paelli dodaje się, wedle gustu gospodyni, dowolne kombinacje warzyw, mięsa, owoców morza. Tradycyjnie paellę je się prosto z patelni. Natomiast gazpacho to zupa, krem w formie polskiego chłodnika. Tradycyjnie przygotowuje się go z pomidorów.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Jakie zwyczaje panują w Hiszpanii?
Kolejnym daniem, którego z pewnością musicie spróbować, jest hiszpańska tortilla, całkowicie różniąca się od meksykańskiej, którą znamy w Polsce. Hiszpański przysmak to forma omletu przygotowanego z ziemniaków, jajek z dodatkiem warzyw, grzybów lub kiełbasy. Tortillę możecie zjeść o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad, a nawet na kolację.
Po zakończeniu dania głównego obowiązkowo należy zjeść deser. Charakterystycznym smakołykiem kuchni hiszpańskiej są słodkie, kruche, smażone paluszki churros. Są one dość tłuste, ale nawet osoby dbające o linię powinny się na nie skusić, a na pewno nie pożałują. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub oblane czekoladą.
Hiszpanie uwielbiają pić kawę z dodatkiem mleka lub odrobiną brandy. Natomiast latem najczęściej piją horchata de chufa – zimny napój robiony z migdałów ziemnych.
Niech nie zniechęcą Was śmieci na podłodze restauracji i baru. Nie jest to oznaką tego, że knajpa jest zła. Wręcz przeciwnie. Ten nieporządek świadczy o jej świetności. Przychodzi tam sporo ludzi i personel nie ma czasu sprzątać, a klienci nie przejmują się wyrzucaniem serwetek do kosza. Pamiętajcie: im większy bałagan, tym lepsze jedzenie.
Większość restauracji ma do zaoferowania klientom słoneczny ogródek barowy. Jednak koniecznie zwróćcie uwagę, czy skorzystanie z ogródka nie wiąże się z dodatkową opłatą. Informacja o tym powinna znajdować się na końcu menu, a jeśli nie – zapytajcie kelnera o wliczenie podatku ulicznego w cenę zamówienia. Koszt zajadania na świeżym powietrzu to doliczenie 10% od całej kwoty do końcowego rachunku. Chcąc zjeść kolację w ekskluzywnej restauracji, lepiej nie planujcie tego na poniedziałkowy wieczór, gdyż w ten dzień tygodnia dobre restauracje są zamknięte. Warto wybrać się na tour po tapas barach, które otwarte są przez cały dzień. W barach warto zamawiać przysmak lokalu i piwo. Taki tour najlepiej zakończyć zabawą w klubie.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Najciekawsze miejsca wypoczynkowe Hiszpanii.
Miasta, gdzie spróbujecie najlepszych tapas to: Madryt, Granada, Barcelona. Bary tapas znajdziecie w każdym zakątku ulicy Madrytu, począwszy od placu Puerta del Sol przez Plaza Santa Ana, a kończąc na Casa del Abuelo. Las Bravas przy Calle Álvarez Gato 3 zachwyci Was wyśmienitymi tradycyjnymi patatas bravas. Jeśli mielibyście ochotę zjeść bażanta lub pieczarki z truflami, idźcie do Baco y Beto przy Calle Pelayo 24. W Taberna Antonio Sánchez przy Calle Mesón de Paredes 13 skosztujecie gulaszu wołowego z piwem prosto z beczki. W Barcelonie tapas zjecie w Tickets Bar przy Av. del paralel 164. Skosztujecie tam patatas bravas, andaluzyjskich smażonych ryb, kiełbasę chorizo, jajka sadzone. Znajdziecie tam również klasyczne dania, chociażby smażone kalmary. A to wszystko w cenie od ok. 4 do 16 €. Jednak w porach posiłków musicie liczyć się z tym, że postoicie w kolejce.
Kiedy będziecie w Barcelonie, chcąc posmakować tradycyjnej hiszpańskiej kuchni, warto zajrzeć do baru Pinotxo przy Mercat de la Boqueria 466-470. Zjecie tam smacznie i tradycyjnie za ok. 25 €. Jeśli zechcecie napić się ekskluzywnego koktajlu, odwiedźcie Oyster Bar 41° przy El Bulli (zjecie tam za ok. 70 €), ale pamiętajcie, by zarezerwować stolik, będąc jeszcze w kraju, gdyż rezerwacje sięgają nawet dwóch miesięcy. Mimo że w Cal Pep przy Plaça de les Olles 8 ceny są wysokie (do ok. 60 €) i nieraz trzeba stać w kolejce, to warto zainwestować dla nienagannie wysmażonych krewetek, kalmarów, grillowanych ryb, katalońskiej kiełbasy. W barze La Plata przy Bodega La Plata, C/de la Merce 28 zjecie klasyczne tapas popijając kieliszkiem wina prosto z beczki. Przy El Vasco De przy Calle de Balboa 6 napijecie się dobrego drinka, piwa prosto z beczki i zjecie nietuzinkowe tapas za ok. 4-15 €. W Sensi Tapas przy Ample 26, chcąc zjeść egzotyczną paellę z owocami morza i klasyczną wieprzowinę (5-12 €), najlepiej dokonać rezerwacji wcześniej.
Na doskonałą tortillę wybierzcie się do Scena Azkena na rynku przy Mercado de la Bretxa 36 w San Sebastian, warto tam też wstąpić na filiżankę porannej kawy.
W Granadzie na Casillas Del Prat 9 zjecie wyśmienite tapas. Jeśli zechcecie zjeść omlet, pikantne naleśniki, sałatki, wypić świeżo wyciskane soki z cytrusów, wstąpcie na Calle Elvira 81 | Al Lado Del Hostal Atenas do La Estrella de Elvira. Jeśli chcecie zjeść w cichej knajpie w przystępnej cenie, idźcie do Meson el Cordobes przy Artesano Molero 5. Na wieprzowinę z grilla warto wstąpić do Damasqueros przy Calle Damasqueros 3.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Hiszpania słynie z wybornych win. Możecie tu skosztować zarówno wyszukanych trunków z „wyższej półki”, jak i gatunków regionalnych. Jeśli jesteście koneserami czerwonego wina, koniecznie udajcie się do Ribera del Duero, La Rioja, Neawarra, natomiast typowe białe wino wypijecie w Rueda i Penedes (Katalonia).
Najbardziej popularnym hiszpańskim winem jest vino de Jerez – tak zwane sherry – tradycyjne dla regionu Andaluzji. Najczęściej podawane mrożone. W zależności od smaku, wyróżniamy poszczególne rodzaje trunku: wytrawna fino (bardzo blada i sucha), amontillado (sucha, bogatsza w składzie i ciemniejsza) i słodka oloroso (średnia, pełna, pachnąca i złota). Będąc w Kordobie i Huelva możecie napić się podobnych do sherry, wytrawnych win mantilla i manazanilla. Kieliszek wina kosztuje od 2 do 6 €. Będąc w barze warto spróbować słodkiego wina z kawałkami owoców – sangria.
Większość Hiszpanów, będąc w barze i zajadając tapas, pije piwo. Popularne marki to: Cruzcampo, San Miguel, Mahou, Damm i Estrella Galicia. Jest ono nieco droższe od wina, ale bardzo dobre. Możecie zamówić 2 rozmiary szklanki piwa: 100-150 ml (kania) kosztuje 0,8-1 €, a za 330 ml (doble) zapłacicie 1,5-2 €. Zamawiając w barze wódkę, musicie zaznaczyć, czy chcecie oryginalny wyrób, czy tańszy hiszpański odpowiednik danego trunku. Warto skosztować hiszpańskiego brandy Carlos I lub Osborne.
W hiszpańskim domu wino podawane jest do posiłków, po rozcieńczeniu z wodą, piją je również dzieci. Aby wznieść toast, gospodarz podnosi kieliszek ze słowem ¡Salud!. Jednak na mieście, w restauracjach i barach, alkohol sprzedaje się tylko osobom pełnoletnim. Musicie pamiętać, że po 22:00 w sklepach nie kupicie alkoholu.
Chcielibyście wiedzieć, co oznacza nazwa potrawy, którą jecie w Hiszpanii, a nie znacie wystarczająco dobrze języka hiszpańskiego? Zachęcamy do skorzystania z kursów językowych oferowanych przez jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursów ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne oraz macie dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online i dedykowanego nauczyciela. Sami korzystaliśmy i polecamy. Koszt całego kursu to mniej niż 100 zł! Poznajcie więcej szczegółów tutaj.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Hiszpanii.
Redaktor