GrecjaJedzenie i napoje
Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Kuchenne tradycje trwają kilka tysiącleci, ale od czasów starożytnych ich podstawę niezmiennie stanowi śródziemnomorska trójca: pszenica, oliwa, wino. Równolegle z kolejnymi wydarzeniami historycznymi, potrawy ewoluowały – ciągle żywe są w niej wpływy kuchni rzymskiej, tureckiej, perskiej, arabskiej, bałkańskiej, a nawet słowiańskiej.
W związku z ciepłym klimatem, jaki panuje w Grecji, na stołach królują potrawy ze świeżych warzyw: oberżyn, cukini, papryki, sałaty, szpinaku oraz roślin strączkowych, zwłaszcza z soczewicy, fasoli, ciecierzycy. Z kolei górzyste tereny tego kraju, których nie brakuje w Grecji, sprzyjają hodowli baranów i kóz – mięso jagnięce i baranina cieszą się tutaj ogromną popularnością. Kozie mleko, równie często co krowie, wykorzystywane jest tam do produkcji serów, spośród których kilka np. feta, nie jest produkowanych w żadnym innym kraju świata poza Grecją. W związku z tym, że jest to kraj tysiąca wysp, lokalnymi specjałami są potrawy rybne oraz owoce morza. To wszystko składa się na to, że przysmaki pochodzące z tego śródziemnomorskiego kraju należą do najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. A jest się czym zachwycać:
- Musaka – absolutny numer jeden greckiej kuchni. Plastry bakłażana, plastry ziemniaków, mielone mięso wieprzowe i gruba warstwa beszamelu, wszystko zapieczone w piekarniku – przygotowanie musaki wydaje się być banalnie proste. Wydaje się, bo ci, którzy kiedykolwiek próbowali ją przyrządzić, mają inne zdanie na ten temat.
>>>Szukasz inspiracji do podróży? Zobacz nasze galerie!
- Tzatziki – co prawda to nie potrawa, ale ten dodatek znajdziemy w każdej greckiej potrawie. Cieszy się ogromną międzynarodową sławą. Tzatzki trzeba przyrządzać tylko i wyłącznie z użyciem prawdziwego, greckiego jogurtu, bo to właśnie w nim tkwi cały sekret. Poza wspomnianym jogurtem, posmakujemy tam świeżego ogórka, czosnku, szczypty soli i pieprzu, z kilkoma kroplami octu winnego. Najlepiej smakuje jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs lub ziemniaków.
- Souvlaki – mięso, kilka frytek, pomidory, cebula, czasem także sałata oraz sos tzatziki lub musztardowy, wszystko to ciasno zawinięte w pitę – fast food w greckim wykonaniu. Nazwa ta dosłownie znaczy szaszłyk, bo w tradycyjnej postaci potrawa ta to po prostu grillowane na patyczkach mięso. Zawijanie saszłyków z dodatkami w pitę przyszło dopiero z czasem. Oprócz souvlaki z grillowanym kurczakiem czy wieprzowiną bardzo popularne są także te z gyrosem, kebabem, nieco rzadziej wybiera się te z bekonem, z kiełbasą, ale i istnieje również wersja dla wegetarian.
- Gemista – czyli faszerowane papryki, pomidory, nierzadko także cukinie i bakłażany. Tak samo lubiane są tutaj dwie wersje farszu, z samego ryżu i z ryżu z mięsem mielonym. Całość zapieka się mocno skropione oliwą z oliwek, zazwyczaj razem z kawałkami ziemniaków, które miękną i wchłaniają tworzący się sos z warzyw.
- Pastitsio – wyglądem przypomina wspomnianą musakę, ale bakłażan i ziemniaki zastąpione zostają grubym makaronem w kształcie rurek. Ta potrawa to doskonały przykład włoskich wpływów w tutejszej kuchni. Można rzec, że to lasagne w greckiej wersji.
- Horiatiki – jest jedną z najpopularniejszych sałatek świata. Tradycyjny ser feta w połączeniu z pomidorami, ogórkami, zieloną papryką, czerwoną cebulą, czarnymi oliwkami, oliwą z pierwszego tłoczenia i szczyptą oregano – to cały sekret tego „dania”. Bezapelacyjnie króluje na stołach greckich domów i tawern, zaś sami Grecy nie potrafią sobie bez niej wyobrazić jakiegokolwiek posiłku.
- owoce morza – do najbardziej popularnego dania należy oktapodi stifado, czyli potrawa z ośmiornicy lub garides psites – grillowane krewetki
- saganaki – smażony ser
Chcielibyście wiedzieć, co oznacza nazwa potrawy, którą jecie w Grecji, a nie znacie języka greckiego? Zachęcamy do skorzystania z kursów językowych oferowanych przez jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursów ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne oraz macie dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online i dedykowanego nauczyciela. Sami korzystaliśmy i polecamy. Koszt całego kursu to mniej niż 100 zł! Poznajcie więcej szczegółów tutaj.
>>>ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego lepiej nie mieszać alkoholi?
Będąc w Grecji z pewnością należy spróbować lokalnego alkoholu jakim jest ouzo (48%). Jest to rodzaj wódki o zapachu i smaku ziołowym, głównie anyżowym.
Jedni ją uwielbiają i rozkoszują się każdym łyczkiem, drudzy wprost nienawidzą, a na samo wspomnienie na ich twarzach pojawia się grymas niezadowolenia. Alkohol ten można pić w czystej postaci lub zmieszać z wodą, aby uzyskać biały kolor. Osoby, którym trunek nie przypadnie do gustu, zawsze mogą wypróbować popularne greckie piwo – Mythos (4,7%), Vergina (5%) lub wina np. Nemea (czerwone, wytrawne), Agiorgitiko (czerwone, wytrawne), Rodamo (czerwone lub białe, wytrawne), Ninemos (białe, wytrawne), Kleoni (czerwone, białe lub różowe, wytrawne).
>>>ZOBACZ TAKŻE: Opieka zdrowotna w Grecji.
Redaktor