AlmeríaJedzenie i napoje
Podobnie jak w całej Hiszpanii, najbardziej popularne są tapas. Almería to jednak prawdziwy raj w tego typu przystawkach. Zamawiając napój – mamy do wyboru tinto de verano (słodkie wino z lodem i cytryną), rioja (czerwone wytrawne), caña (piwo) lub mosto (sok winogronowy), naszą tapas mamy już wliczoną w cenę! Jeśli dobrze trafimy możemy najeść się do syta za 2,50 euro. Najbardziej popularne przystawki to paella, pincho (szaszłyk), lomo (schab), gazpacho (zimna zupa z pomidorów), calamares (kalamary) lub pulpo (ośmiornica). Jakie jednak tapas są unikalne dla Almeríi? Na pewno polecamy skosztować migas. Jest to danie przygotowywane ze specjalnego rodzaju mąki i ziaren, wielokrotnie przewracane w piecu. Podaje się je z kawałkiem kaszanki lub papryki w oliwie.
Pozostaje pytanie: gdzie iść? Dobrym wyborem będzie jakakolwiek restauracja przy Paseo Marítimo – Rincón de Yebra, La Mara, La Barca... W lokalu przy Hotelu Delfin Verde zawsze od ok. 12-15 jest możliwość zamówienia paelli. Porcja jest duża i smacznie przyrządzona.
Lokalami wysokiej klasy są mało znany Julius Bar w dzielnicy Zapillo na ulicy Chile oraz La Tahona na Plaza Vieja. Klimat, obsługa i jedzenie są wyśmienite i wcale nie droższe niż w innych miejscach.
Najbardziej znanym lokalem wśród studentów jest Cabaña del Tio Tom, znana z ogromnych porcji tapas. Znajduje się przy deptaku Paseo Maritimo. Mówiąc jednak szczerze, jedzenie nie jest wysokiej jakości, przygotowywane tłusto, a we wnętrzu restauracji często panuje chaos. Zazwyczaj nie ma również 3/4 dań z karty.
Oprócz tapas w restauracjach natkniemy się na szyldy z wywieszonym menú del día (menu dnia). Obejmuje on zawsze 2 dania, chleb oraz napój, a jego cena waha się w granicach 8-15 euro.
Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.
Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.
Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.com? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.
Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.
Redaktor