LombardiaJedzenie i napoje
Włochy słyną z makaronu. W Lombardii króluje jednak ryż i tysiące odmian risotto, które jada się dosłownie ze wszystkim. Najpopularniejsze jest z mięsem lub warzywami, króluje cielęcina i wieprzowina. Uwaga! Można też znaleźć w menu risotto z żabimi udkami. Z warzyw najczęściej spotykane są szparagi, pietruszka, fasola i rzepa. Region słynie także z produkcji serów, między innymi sera gran Padano, twardego provolone Valpadano, pleśniowego, niebieskiego gorgonzola czy też miękkiego, z brązową skórką, taleggio, stracchino. Z serów miejscowych najbardziej znany jest grana paese, ser przypominający parmezan, a także delikatny mascarpone, główny składnik tiramisu.
W Mediolanie koniecznie trzeba spróbować kotleta cielęcego po mediolańsku (cotoletta alla milanese), a także risotta alla Milanese, słynnego risotta zabarwianego na żółto szafranem. Na deser warto zjeść bisconti – są to herbatniki o smaku waniliowym, cytrynowym lub orzechowym albo panettone – delikatne ciastko z rodzynkami. W Pawii słynna jest zupa po pawijsku (zuppa alla pavese), a w Bergamo polenty po bergamsku (polenta alla bergamasca). Cremona słynie z marynowanych owoców z musztardą – mostarda di frutta, które dodaje się do gotowanych mięs.
W górach zjemy mniej wykwintne potrawy, ale równie smaczne. W Valtelin warto spróbować klusek gryczanych (pizzocheri). Nad jeziorami królują zaś ryby. Nad Como zjemy pysznego okonia persico, sardynki i maleńkie rybki alborelle.
W Lombardii zjemy także pyszne makarony (szczególnie z grzybami) i pizzę.
Chcielibyście wiedzieć, co oznacza nazwa potrawy, którą jecie w Lombardii, a nie znacie wystarczająco dobrze języka włoskiego? Zachęcamy do skorzystania z kursów językowych oferowanych przez jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursów ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne oraz macie dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online i dedykowanego nauczyciela. Sami korzystaliśmy i polecamy. Koszt całego kursu to mniej niż 100 zł! Poznajcie więcej szczegółów tutaj.
Jeśli Włochy to oczywiście wino. Choć Lombardia w tej dziedzinie nie przoduje, to i tak jest w czym wybierać. Na północy, w regionie Valetelliny, w Oltrepe Pavese, a także w okolicach Bresci, znajdziemy wiele ciekawych gatunków win czerwonych jak Franciacarta czy białe wino musujące – C.del Bosco. Niestety, w Lombardii, lombardzkie wina nie są popularne, mieszkańcy wolą wina toskańskie lub piemonckie.
W Brescii produkuje się piwo, nie wino - i to piwo najsłynniejsze w całych Włoszech – Wührer. Koniecznie trzeba spróbować będąc w mieście.
Wciąż nie wiecie, ile zapłacicie za Wasze wakacje? Dowiedzcie się, przeliczając złotówki na euro! Zarejestrujcie się i wymieńcie pieniądze u naszego partnera po dużo lepszym kursie niż w punktach stacjonarnych. I bezpieczniej! Wystarczy kliknąć w poniższy baner (jeśli macie włączonego adblocka lub korzystacie z telefonu, to baner się nie wyświetli):
Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać, to co Wam się nie spodoba.
Jeśli widzicie potencjał w tym co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem ma sens i że warto dalej się rozwijać.
Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.
Redaktor