WenecjaJedzenie i napoje
Weneckie restauracje słyną głównie z typowych włoskich dań, których skosztowanie jest równie ważne, co zwiedzanie muzeów i galerii. Wszystkie rejony Włoch, pomimo swoich tradycji, maja wiele wspólnych cech wyczuwalnych podczas spożywania tutejszych posiłków. Jedną z nich są świeże, dojrzałe warzywa i smaczne, soczyste owoce. W Lagunie Weneckiej uprawia się przede wszystkim zucca, czyli dynię, radicchio, czyli cykorię sałatową o fioletowych liściach, karczochy oraz szparagi.
Wenecja to także morze i różnorodność oferowanych przez nie produktów. Królują tu przede wszystkim schie – maleńkie krewetki, canocie – podobne do krewetek raki, seppie – mątwy, a także różne odmiany krabów, przegrzebki, kałamarnice i ośmiornice. Z ryb najpopularniejsze są tuńczyki, sardynki, babki czarne – ryba z rodziny babkowatych, paszczaki,dorady, okonie morskie oraz sole. Zarówno warzywa jak i małże, rybki oraz skorupiaki są idealne do przyrządzenia jednego z najbardziej znanych dań w całych Włoszech – risotto (np. risi e bisi -risotto z zielonym groszkiem). Na wybrzeżu najpopularniejsza oczywiście wersja podawana jest z owocami morza.
Tradycyjnym specjałem są również przeróżne pasty, bardzo często ręcznie robione przez kucharzy. Typowym daniem z regionu Wenecji jest podane już w 1950 roku carpaccio. Niewiele osób wie, iż przystawka ta zawdzięcza swoją nazwę renesansowemu malarzowi Vittore Carpaccio. Bardzo cieniutko pokrojone plastry mięsa wołowego, współcześnie robione jest również z dziczyzny, cielęciny lub ryb: łososia lub tuńczyka, polane oliwą i cytryną podawane są zazwyczaj z sałatkami i serami.
Klimat tego miasta sprzyja nie tylko uprawie warzyw oraz przeróżnych ziół. W tym regionie doskonale dojrzewają surowe mięsa takie jak prosciutto, salami, a także sery. Chcąc skosztować kuchni typowo weneckiej, najlepiej jest zamówić polentę zrobiona na bazie mąki kukurydzianej (białej lub żółtej). W czasach średniowiecza była ona pokarmem biednych, robionym z mąki zbożowej. Jednak od XVII wieku, kiedy to wenecjanie stali się pionierami w dziedzinie hodowli kukurydzy, stała się głównym składnikiem polenty. W obecnych czasach podawana jest w każdej restauracji w formie grillowanych placków jako baza pod mięsa, warzywa, sosy lub mniej typowo, jako carpione, czyli z trocią jeziorową.
Kolejnym tym razem słodkim daniem jakim mogą się poszczycić wenecjanie to tiramisu. Sama nazwa oznacza ocknąć się, przebudzić, poderwać i pewnie dlatego deser ten zrobiony na bazie kawy, podawany w upalne dni najlepiej smakuje mocno schłodzony. W menu bardzo często można również znaleźć baicoli, czyli ciasteczka z cukrem lub crema fritta – smażony krem śmietanowy obtoczony jajkiem i bułką tartą.
Lokali gastronomicznych jest w tym miejscu bardzo dużo, jednak różnią się one od siebie pod względem podawanych dań oraz wystroju. Aby nie wydać za dużo pieniędzy, a skosztować typowej kuchni regionalnej, warto się wybrać do Bacari. Miejsce to przypomina wyglądem bar serwujący wino z beczki oraz przeróżne przekąski. Enoteche to miejsce, które w głównej mierze serwuje wina, zdarza się w niektórych z nich natrafić na ciepłe posiłki. To idealne miejsce, aby zakupić wino butelkowe na prezent dla kogoś lub do domu na wynos. Gelaterie to po prostu lodziarnio – kawiarnie, w których rozmaite smaki lodów zaskoczą niejedną osobę.
Najstarsze lokale serwujące alkohole w Wenecji nazywają się Osterie. Na miejscu proste dania domowej roboty jada się przy drewnianych stołach pokrytych serwetą papierową. W Trattorie podawane są typowe dania miejscowej kuchni. Jest to popularne miejsce rodzinne, gdzie serwowane są duże porcje. Wybierając miejsce zwane Ristoranti należy wcześniej zarezerwować stolik (zwłaszcza w najlepszych i najbardziej obleganych lokalach), a także zadbać o odpowiedni ubiór.
Jeśli nie znacie języka włoskiego i obawiacie się, że sprawi Wam to problemy, np. przy zamawianiu ulubionej potrawy, mamy na to idealne rozwiązanie. Nauka języka to naprawdę nic trudnego z kursami od jednego z naszych partnerów. W ramach tych kursów ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne oraz macie dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online, a także dedykowanego nauczyciela. Sami korzystaliśmy i polecamy. Koszt jest mniejszy niż 100 zł za cały kurs! Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.
Może trudno w to uwierzyć, ale pierwsza informacja o znanym weneckim napoju winnym została odnaleziona w 1451 roku w testamencie niejakiego Enrico. Grappa, czyli tani winogronowy trunek uszlachetniony został dopiero przez rodzinę Nanoni w latach 70. XX wieku. W restauracjach, pubach oraz sklepach można spotkać się z wieloma jego odmianami oraz smakami. Według europejskich norm minimalna zawartość tego alkoholu to 37,5 %. Popularnym aperitifem jest drink koloru pomarańczowego – Spritz. Przyrządzany na bazie musującego wina, wody sodowej oraz gorzkiej nalewki, np. Campari lub Aperol. Ma bardzo cytrusowy, orzeźwiający smak.
W tej części Włoch rejonami, które mogą się pochwalić najlepszymi winami są Wenecja Euganejska i Friuli należący do Wenecji Julijskiej. Bardolino – czerwone, wytrawne, Bianco di Custoza – białe, kwiatowo-owocowe czy również białe, wytrawne Soave to wina ze znakomitych szczepów winnych, które warte są skosztowania.
We Włoszech nie ma ogólnego zakazu spożywania napojów „wyskokowych” w miejscach publicznych. Niektóre władze miasta wprowadziły ograniczenie picia alkoholu w miejscach często odwiedzanych przez turystów. Jednym z takich miejsc jest Wenecja. Należy zatem uważać, aby nie narazić się służbom porządkowych i nie otrzymać niechcianego mandatu.
Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacji o miejscowej walucie, sposobach wymiany pieniędzy, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.
Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.
Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.
Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.
Redaktor