Werona

WeronaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Kuchnia Wenecji Eugańskiej od zawsze znacząco różniła się od typowej kuchni włoskiej, którą kojarzą turyści. Przede wszystkim, w daniach z tego regionu znajdziemy częściej ryż, a nie makaron! Tak, to właśnie ryż gra tutaj pierwsze skrzypce, a nie słynna pasta. Uprawiana odmiana w okolicach Werony - Vialone Nano, chroniona jest znakiem IGP (chronione oznaczenie geograficzne). risotto-Werona-Wenecja-Euganejska-breakplanCzęsto jada się tutaj risotto bądź risoto, które zazwyczaj przygotowuje się podsmażając ryż z przyprawami, a później gotując go w rosole, bez mieszania. Idealnymi dodatkami do dań z ryżu są warzywa, różnego rodzaju mięsa - w tym dziczyzna, bądź konina oraz dodatki zioła, czy grzyby.

Typowa jest również polenta, która może występować jako pierwsze danie, jednak częściej na stole znajdziecie ją jako dodatek do dania głównego. Żeby bardziej przybliżyć Wam tą potrawę, podpowiemy, że jest to coś w rodzaju mamałygi. Zazwyczaj występuje razem z daniami mięsnymi, takimi jak np. pastissada de caval – gulasz z koniny, który jest najbardziej charakterystyczną potrawą w Weronie. Co ciekawe, danie ma korzenie historyczne. Po bitwie pod Weroną miedzy wojskami Teodoryka Wielkiego a Odoakera, ten drugi pozwolił Werończykom żywić się poległymi na polu bitwy końmi.

Polentę dodaje się również do kaczki, indyka, perliczki czy gęsi, ale także do ryb jak np. carpione (podgatunek troci jeziorowej – występuje tylko w Jeziorze Garda), czy bisati (węgorz odławiany w ujściach rzek). Jeśli mowa o rybach, warto zaznaczyć, że w Weronie są bardzo popularne, jednak są to ryby nie morskie, a właśnie łowione w pobliskim jeziorze. Polenta przygotowuje się zazwyczaj w postaci purée lub w wersji opiekanej.

A teraz kilka słów na temat deserów... Trzeba spróbować crema fritta (smażony krem śmietankowy), baicoli (ciastka z cukrem), zaleti (ciastka z rodzynkami, robione z mąki kukurydzianej). Jeśli będziecie w Weronie podczas karnawału, skosztujcie fritole, które są specjalnymi karnawałowymi plackami z dodatkiem bakalii. Dosłownie palce lizać!

Bardzo popularną słodkością pochodzącą z Werony, jest pandoro, czyli bożonarodzeniowe ciasto. Jest to drożdżowa, maślana babka, obsypana z wierzchu cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Pandoro piecze się w formie w kształcie gwiazdy. Ciasto jest bardzo aromatyczne, a do tego przepyszne!

Oprócz wyżej wymienionych specjałów, w okolicach Werony uprawia się także brzoskwinie, czereśnie, czy kasztany. Produkuje się także delikatną oliwę i ser Monte Veronese.

Werona oraz cały region północnych Włoch pokazuje, że kuchnia włoska nie jest wcale tak oczywista, jak nam się wydaje. Jeśli lubicie improwizacje w kuchni, to powinniście odwiedzić tutejsze restauracje.

Alkohole

W regionie Wenecji Euganejskiej, to właśnie w okolicach Werony można znaleźć prawdziwe rdzenne szczepy winorośli. To tutaj produkuje się wspaniałe wina takie jak Soave, Valpolicella, Custoza, Lugana, Durello czy Bardolino. W kwietniu odbywają się najważniejsze targi włoskich win Vinitaly. Jeżeli jesteście smakoszami tego trunku, nie musicie dłużej się zastanawiać, kiedy odwiedzić miasto.

Jeśli chodzi zaś o wina DOC (kontrolowane oznaczenie pochodzenia), to również Werona przoduje w tym temacie. Soave to najpopularniejszy rodzaj, spośród włoskich win wytrawnych. Pod względem produkcji, Soave zajmuje trzecie miejsce wśród win klasyfikowanych, tuż po Chianti i Asti. Soave w wersji zwanej Recioto to wino musujące i słodkie, zaś odmiana Garganega i Trebbiano di Soave to wino wytrawne i pozbawione bąbelków. Soave Superiore i Recioto di Soave awansowały nawet do rangi DOCG (kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia – najwyższa klasa jakości).

Valpolicella zajmuje czwarte miejsce w rankingu win DOC. Jest to krzepkie czerwone wino, które pije się zazwyczaj młode. Istnieje jednak szlachetnie wytrawne Amarone della Valpoticella i słodkie Recioto della Valpolicella, które powstają z częściowo podsuszanych odmian Corvina, Rondinella i Molinara, które rosną w winnicach położonych na stokach, na północ od Werony.

Bardolino powstaje z tych samych odmian, co opisana wyżej Valpolicella. Wersja Superiore awansowała do rangi DOCG, zaś Vino Novello to następna kategoria, w której region Wenecji Euganejskiej zajmuje pierwsze miejsce w całym państwie. Bardolino występuje także w postaci różowego Chiaretto.

Bardzo popularne jest także Bianco di Custoza, czyli orzeźwiające białe wino, które znalazło swoich wielbicieli szczególnie w północnych Włoszech. Na terenie między Weroną a Vicenzą produkuje się inne białe wino – Lessini Durello. W okolicach Werony zaczynają się również produkcje bardziej nietypowych win, szczególnie czerwonych. Alternatywne wina produkowane są metodą ripasso, która polega na wtórnej fermentacji Valpolicella z dodatkiem moszczu z Amarone. Dzięki temu zabiegowi, wino zyskuje lepszy ciężar oraz strukturę.

Do skosztowania włoskich win chyba nie trzeba nikogo namawiać… W końcu samo włoskie danie to za mało. Z tego powodu powinniście właśnie krążyć palcem po mapie bliżej okolic Werony. To tutaj znajdziecie wymienione wyżej, pyszne odmiany, dzięki którym relaks po całym dniu zwiedzania, pomimo zmęczenia i bólu stóp, będzie wyjątkowo miły i przyjemny. 

Chcielibyście wiedzieć, co oznacza nazwa potrawy, którą będziecie mieli okazję zjeść w Weronie, a nie znacie wystarczająco dobrze języka włoskiego? Zachęcamy do skorzystania z kursów językowych oferowanych przez jednego z naszych partnerów. W ramach nich, ćwiczycie przede wszystkim swoje umiejętności komunikacyjne oraz macie dostęp do interaktywnych ćwiczeń językowych online oraz dedykowanego nauczyciela. Sami korzystaliśmy z tej opcji i gorąco ją polecamy! Koszt całego kursu to... mniej niż 100 zł! Poznajcie więcej szczegółów tutaj.


Wyjechać jest fajnie, ale jeszcze lepiej jest wrócić całym i zdrowym z Waszych wojaży. Podpowiemy Wam jak pomóc szczęściu i uchronić się przed nieszczęściem w rozdziale „Zdrowie”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i bardzo zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres http://www.breakplan.pl. Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry dziękujemy Wam za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.

AUTOR ARTYKUŁU Ostatnia aktualizacja tekstu: 2018-05-22 17:48:45
Michał
Redaktor
strona www:
adres:
https://www.breakplan.com
Warszawa / Polska

Wielbiciel pięknej pogody i pogoni za nią po świecie. Jego głód do podróżowania i poznawania świata znajduje ujście w organizowaniu wyjazdów innych osób, które pragną zwiedzać nowe miejsca indywidualnie, dogłębnie i bez przepłacania. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się z innymi poprzez działalność portalu Breakplan.pl.