Barcelona

BarcelonaJedzenie i napoje

Potrawy i napoje

Hiszpańska kuchnia słynie z naturalnych składników z Pirenejów i Morza Śródziemnego: ryb, warzyw, królika, kaczki, jagnięciny, dziczyzny. Łączą się ze sobą słodkie i słone smaki. Typowa tradycyjna kuchnia składa się z kilku składników: oliwa z oliwek, owoce morza, cebula, czosnek i czerwone wino. Większość mieszkańców Barcelony produkty kupuje na popularnych w mieście targach, rynkach np. La Boqueria.

Do dań Katalończycy używają 4 tradycyjnych sosów: Allioli (czosnek i oliwa z oliwek), romesco (migdały, nyora papryka, orzechy, pomidory, czosnek i oliwa z oliwek), sofregit (smażona cebula, pomidor, czosnek) i ratatouille (mieszanka warzyw). Typowymi katalońskimi tapas są: Fabes katalońska (pikantny gulasz z fasoli), zupy Arrós (danie z ryżu typowe dla Katalonii, często wykonane z homara), espinaques katalońska (szpinak gotowany z oliwą, czosnkiem, orzeszkami pinii, rodzynkami i szynką). Katalończycy często jedzą chleb oblany oliwą z oliwek i posmarowany pomidorami. Nazwy potraw wydają Wam się niemożliwe do wymówienia? Jest na to sposób! Zapiszcie się na jeden z kursów językowych oferowanych przez naszego partnera i podczas wyjazdu chwalcie się swoją znajomością hiszpańskiego :).

Dzień w Barcelonie zazwyczaj zaczyna się latte z grzanką lub herbatnikiem. Około 11:00 przychodzi czas na porządne śniadanie, tj.: kanapki lub bułki z oliwą. W porze obiadowej ok. 14-15 Katalończycy jedzą przystawkę, danie główne i obowiązkowo deser. Wybierając się na obiad do baru, zwróćcie uwagę na menu del dia (menu dnia), na które składa się pierwsze danie, danie główne, deser i napój (wino lub piwo lub woda lub napój bezalkoholowy). Za taki zestaw zapłacicie ok. 10-12 euro. Czas na kolację jest zwykle między 21:00 a 22:00.

Podstawowe kawy w Barcelonie to: solo – espresso, cortado – espresso z odrobiną mleka, cafe con leche – mniej więcej dwukrotnie espresso z dużą ilością mleka w dużej filiżance.

Chociaż większość restauracji w Barcelonie serwuje tradycyjne dania kuchni katalońskiej, wiele z nich stosuje nowoczesne akcenty. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, na swój gust i kieszeń.

 

Restauracje w Barcelonie warte odwiedzenia:

  • Jean-Luc Figueras

Cena: drogie

Kuchnia: katalońska, europejska

Francuz Jean-Luc tworzy nowoczesne, oryginalne dania, takie jak smażone krewetki i makarony z imbirem. Menu jest pełne chudego mięsa oraz owoców morza.

Adres: Carrer Santa Teresa 10, Barcelona, Hiszpania

 

  • Alkimia

Cena: drogie

Kuchnia: nowoczesna katalońska

Alkimia jest jedną z najlepszych nowoczesnych restauracji w Barcelonie. Dania to istna awangardowa wariacja na temat tradycyjnej kuchni katalońskiej. Restauracja zyskała gwiazdkę Michelin. Dania, jakie możecie skosztować, to perliczki z pistacjami, tatar i zielone jabłko guacamole. Chcąc zjeść kolacje w Alkimii, koniecznie dokonajcie rezerwacji.

Adres: 79 Carrer Indústria, Barcelona, Hiszpania

 

  • 7 Portes

Cena: średnio

Kuchnia: tradycyjna katalońska

Zjecie tu legendarną paellę, zarzuela (gulasz rybny) i fidueà (owoce morza). Restauracja posiada status STI, symbolizujący jedną z ulubionych restauracji w Barcelonie.

Adres: Paseo Isabel II 14, Barcelona, Hiszpania

 

  • Les Quinze Nits

Cena: tanie

Kuchnia: katalońska, śródziemnomorska

W doskonałej atmosferze oferuje lokalne smaczne jedzenie w niskich cenach. W porze lunchu i kolacji restauracja pęka w szwach i jej klienci często stoją w długich kolejkach. Jeśli macie ograniczony budżet, a chcecie spróbować lokalnych potraw, to miejsce jest dla Was.

 

  • Klub Basków

Cena: tanie

Kuchnia: Basków

Bar Pintxo serwuje jedną z najlepszych tapas w mieście. Jego specjalnością są tempura z kurczaka z szafranem, majonez i topiony provolone z chrupiącą szynką i mango.

 

  • Elisabets

Cena: tanie

Kuchnia: katalońska

Restauracja popularna wśród studentów i lokalnych mieszkańców. Oprócz tapas restauracja oferuje domowej roboty rabiatas: smażone ziemniaki z pikantnym sosem bolognese i papryki Padron. Do picia możecie dostać dzbanek piwa.

 

Odradza się jedzenie w barach przy La Rambla. Dania są tam dość drogie, tłumy i występuje większe ryzyko kradzieży. 

Alkohole

Jednym z regionów winiarskich w Barcelonie jest Penedes. Najbardziej popularnymi katalońskimi trunkami są: Cava, wina musujące, które są bardzo podobne do szampana. Cava doskonale pasuje do owoców morza, tapas. Butelkowane jest nieco droższe od canya. Przeciętnie canya kosztuje od 2 do 4 euro. W regionie Priorat produkowane są wspaniałe czerwone i białe wina.

 


Jeżeli przeczytaliście prawie wszystkie rozdziały przewodnika, a nie doszukaliście się informacje o miejscowej walucie, lokalnych cenach, ważnych numerach, niebezpieczeństwach lub po prostu ciekawostkach o interesującym Was miejscu, spokojnie – zajrzyjcie do rozdziału „Inne”.

Staramy się, aby ten rozdział przewodnika był dla Was wartościowy i NIESAMOWICIE BARDZO MOCNO zależy nam na Waszej opinii. Prosimy Was – wyraźcie ją korzystając z przycisku „Szepnij nam do ucha”. Nawet najkrótsza i najprostsza informacja się liczy: „Podoba mi się” lub „Co Wy w ogóle robicie, zmieńcie branżę”. W ten sposób pomożecie nam rozwijać się dla Was – kontynuować to, co jest dobre i poprawiać to, co Wam się nie spodoba.

Jeśli widzicie potencjał w tym, co robimy, to nie trzymajcie tego dla siebie. Pomóżcie nam dalej budować ten portal, zwiększając dotarcie do innych osób, którym publikowane przez nas artykuły mogą pomóc w planowaniu podróży. Może jest wśród Waszych znajomych ktoś, komu warto podać adres www.breakplan.pl? Prosimy Was, jeśli ten darmowy przewodnik, który przeczytaliście ma dla Was wartość, udostępnijcie go na fejsie i polubcie nasz profil – nic nie tracicie, a nam da to dowód, że wiele godzin pracy nad przewodnikiem, żebyście mogli go przeczytać zupełnie za darmo, ma sens i warto dalej się rozwijać.

Z góry Wam dziękujemy za każdy rodzaj wsparcia i życzymy wymarzonej podróży.